Premiegevolgen van een claim op de autoverzekering?

6 juli 2016

Het claimen van een schade op de autoverzekering kan zorgen voor een hogere premie. De gevolgen worden meestal niet direct na de schadeclaim merkbaar, maar per de eerst volgende contractvervaldatum. Dit komt doordat de schadeclaim ten laste kan gaan van je schadevrije jaren.

Het kan de beste automobilist overkomen. Door een ongeval raakt jouw auto beschadigd. Is de schade veroorzaakt door de tegenpartij? In dat geval kan jouw schade verhaald worden. Bij een niet verhaalbare schade moet je de schade indienen op je eigen autoverzekering. Als je auto uitsluitend WA verzekerd is, krijg je de schade niet door jouw verzekeraar gecompenseerd. Bij een WA casco of WA beperkt casco zijn er mogelijkheden.

Autoschade claimen op de autoverzekering?

Autoschade door een ongeval of door vandalisme is te claimen op de WA casco autoverzekering. Op de WA beperkt casco kun je alleen een claim indienen bij schade door bepaalde oorzaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ruitbreuk, diefstal van de auto, stormschade en aanrijding met loslopende dieren. Deze schadeclaims hebben geen invloed op je schadevrije jaren. Een claim die alleen te verhalen is op de WA cascoverzekering wel.

Wat zijn de gevolgen van een claim?

Een claim op de casco verzekering kost je schadevrije jaren, tenzij de schade weer verhaald wordt op een andere partij. De gevolgen voor jouw portemonnee kunnen groot zijn. Je zakt bijvoorbeeld van 60% naar 40% korting. De financiële gevolgen blijven nog jaren merkbaar. Je moet namelijk de korting weer opbouwen.

Een vereenvoudigd voorbeeld ter illustratie

Hierbij zijn poliskosten en assurantiebelasting voor de autoverzekering buiten beschouwing gelaten. Ook zijn de kortingen willekeurig gekozen.

De premie zonder rekening te houden met korting bedraagt €1.000 per jaar. Je hebt recht op 60% korting, dus betaal je €400 per jaar. Door vandalisme wordt er in 2016 een schade van €500 veroorzaakt aan jouw auto. Je bent WA casco verzekerd, dus kun je de schade indienen bij de verzekeraar. Eventueel onder aftrek van het eigen risico wordt de schade gecompenseerd. Je korting zakt hierdoor bijvoorbeeld naar 40%, dus stijgt de premie naar €600.

De premieverhoging in 2017 bedraagt: €600 – €400 = €200. In werkelijkheid is de financiële schade groter. Indien de schade niet was geclaimd was de korting namelijk gestegen naar 65%. Dus eigenlijk kost de claim jou €250 in het eerste jaar.

De gevolgen voor de premie in 2018

Als er geen nieuwe schade is geclaimd stijgt de korting weer naar 45%. De premie komt voor dit jaar op €550. Indien je de schade in 2016 niet had geclaimd was de korting dit jaar bijvoorbeeld gestegen naar 70%. De premie zou in dat geval €300 bedragen. Het tweede jaar kost de claim jou ook weer €250 extra aan premie.

Conclusie – De schade van €500 had je beter niet kunnen claimen op de autoverzekering. Het kost jou €250 per jaar meer aan extra premie. Dit is echter maar een voorbeeld. Als je bijvoorbeeld 15 schadevrije jaren hebt opgebouwd, gaat een schade niet gelijk zorgen voor een premiestijging. Bij twijfel over het wel of niet claimen van de schade op je autoverzekering kun je het beste advies inwinnen.

Lees ook:

Negatieve schadevrije jaren op je naam? Wat nu?

Stappenplan – overstappen naar een andere autoverzekering

Dekking autoverzekering: welke dekkingen kun je kiezen?

Grote verschillen in polisvoorwaarden

Autoschade claimen of zelf betalen?

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.6

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 199 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 88% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.6 voor een autoverzekering.

Rating

Taxi-onverzekerd-op-weg

Taxi en koerier onverzekerd op weg

Taxichauffeurs en koeriers rijden noodgedwongen onverzekerd rond, omdat ze geen dekking kunnen krijgen bij...

Lees meer
Uw auto winterklaar

Hoe maakt u uw auto winterklaar?

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan; De dagen worden in snel tempo korter....

Lees meer
Inzittendenverzekering autogordel

Lagere uitkering na ongeval voor inzittenden zonder autogordel

Bij de meeste autoverzekeringen is het mogelijk om een schadeverzekering voor inzittenden af te...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!