Noodsysteem voor nieuwe auto’s

14 juni 2013

vrijdag 14 juni 2013nieuwe auto's

Nieuwe auto’s zouden vanaf 2015 moeten worden voorzien van een noodsysteem dat automatisch hulpdiensten oproept als er een ongeval gebeurt. Dit systeem zou eCall moeten gaan heten en kan levens redden.

Nieuwe auto’s

De nieuwe auto’s die worden afgeleverd zouden vanaf 2015 verplicht voorzien moeten zijn van een noodsysteem. Dit is het standpunt van de Europese Commissie die afgelopen donderdag met de wetgevingsvoorstellen kwam. Een van de speerpunten is het verbeteren en vergroten van de veiligheid op de weg. EU-commissaris Siim Kallas (transport) en Antonio Tajani (inustri) spreken over een “tijdbesparend en levensreddend” systeem. De Nederlandse EU-commissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor de digitale agenda, maakte dit bekend.

eCall

Het nieuwe systeem gaat naar alle waarschijnlijkheid eCall heten en waarschuwt in geval van een ongeluk meteen de nooddiensten door het Europese alarmnummer 112 te bellen. Omdat het systeem in verbinding staat met een satelliet is het meteen voor de hulpdiensten duidelijk waar het voertuig zich bevindt. Het is ook mogelijk om met een druk op de knop verbinding te maken met een alarmcentrale. Hulpverleners kunnen op deze manier via een spraakverbinding checken of de bestuurder nog aanspreekbaar is na een ongeval. Volgens een schatting kunnen er jaarlijks ongeveer 2500 levens gered worden met dit nieuwe systeem. Het eCall systeem treedt in werking als bijvoorbeeld de airbags geactiveerd worden door een botsing. Tot nu toe heeft een aantal landen de verplichte invoering tegen gehouden omdat de hardware van 100 euro te duur zou zijn.

Ontwikkeling

In de toekomst nog veiliger de weg op, het is niet ondenkbaar. eCall is ontwikkeld met Europese subsidies en zou naast het redden van levens ook nog er voor zorgen dat de automobilist duurzamer rijdt en het systeem zou bovendien ook nog moeten leiden tot minder files omdat verongelukte auto’s sneller kunnen worden geborgen.

Diks en autoverzekering

Ondanks de invoering van het eCall systeem is het nog steeds belangrijk om goed verzekerd de weg op te gaan. Heeft u de juiste autoverzekering die bij u past? Welke voorwaarden hebben de verschillende autoverzekeringen? Via de website van Diks kunt u precies lezen welke voorwaarden bij welke verzekeringsmaatschappij worden gehanteerd en kunt u snel, gemakkelijk en direct online uw autoverzekering via Diks.nl afsluiten.