Nieuw systeem vastleggen en opgave schadevrije jaren

13 juni 2013

Donderdag 13 juni 2013schadevrije jaren

Er komt een nieuw systeem voor het vastleggen en de opgave van de schadevrije jaren, zo is besloten door verzekeraars. De nieuwe regels moeten 1 januari 2014 ingaan en het doel is voornamelijk om meer transparantie omtrent schadevrije jaren te krijgen mocht een automobilist willen overstappen.

Schadevrije jaren

Het opgeven van schadevrije jaren bij het overstappen naar een andere verzekeraar moet een stuk gemakkelijker worden. Dit is tijdens de algemene ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars bepaald. Er komt een eenduidig systeem om vast te leggen hoeveel schadevrije jaren een automobilist heeft en deze zal jaarlijks terugkeren op de nota, op het polisblad of bij het bewijs van premiebetaling. Zodoende zal makkelijker worden voor consumenten om het aantal schadevrije jaren aan te geven bij de overstap naar een andere autoverzekering.

Systeem momenteel

Het systeem wat momenteel wordt gehanteerd is volgens de verzekeraars niet transparant genoeg. Voor auto-eigenaren die willen overstappen is het vaak lastig te bepalen hoeveel schadevrije jaren ze nu precies hebben. Maar juist het aantal schadevrije jaren heeft enorme invloed op de hoogte van de premie van de nieuwe auto-verzekering. Op basis van het aantal schadevrije jaren wordt iemand ingeschaald op de bonus-malus ladder. Vervolgens geeft deze ladder aan op welke trede de verzekerde komt om het percentage korting voor zijn premie te bepalen.

Regels per 1 januari 2014

Consumenten krijgen met ingang van 1 januari 2014 jaarlijks een opgave met het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Daarnaast wordt aangegeven hoe deze moeten worden overgedragen op een andere autoverzekering mocht de verzekerde de polis bij zijn huidige maatschappij willen beëindigen. Dit wordt door elke verzekerde op dezelfde manier vastgesteld, iets wat nu nog niet het geval is. De nieuwe regeling wordt doorgevoerd in het kader van het programma ‘VerzekeraarsVernieuwen’. Per 1 januari 2016 hanteren verzekeraars een uniforme tabel zodat het voor alle partijen duidelijk is hoeveel schadevrije jaren iemand heeft.

Voorwaarden

Ook al komt er een nieuw systeem dat meer duidelijkheid moet verschaffen. Voor verzekeraars is het nog steeds mogelijk en vanaf 1 januari 2014 eigen voorwaarden te hanteren. Zo kunnen automobilisten zich nog wel extra verzekeren met zogeheten bonusbeschermers of eigen bonus-malusladders waardoor een bestuurder bij een schade niet meteen enkele treden daalt. Deze extra voorwaarden kunnen echter niet worden meegenomen naar een nieuwe verzekering.

Autoverzekering via Diks

Het is belangrijk om een goede autoverzekering te hebben. Welke voorwaarden hebben de verschillende autoverzekeringen? Via de website van Diks kunt u precies lezen welke voorwaarden bij welke verzekeringsmaatschappij worden gehanteerd en kunt u snel, gemakkelijk en direct online uw autoverzekering via Diks.nl afsluiten.

 

 

Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer
schade-expert

Wat doet een schade expert?

Als u schade aan uw auto heeft, wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk...

Lees meer
rijden-met-winterweer

Rijden met gladheid en sneeuw

De winter in Nederland is gearriveerd. Naast de kou en de vorst is er...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!