Tarief mobiel internet in EU-landen omlaag

2 juli 2013

Maandag 1 juli 2013mobiel internet

Het tarief voor mobiel internet gaat per 1 juli omlaag in EU-landen. Dit naar aanleiding van een maatregel van de Europese Commissie.

Mobiel internet goedkoper

Mobiel internet wordt per 1 juli 2013 goedkoper in Europa. Ook de tarieven voor bellen en sms’en zullen worden verlaagd. De daling van de tarieven is onderdeel van plannen van de Europese Commissie. Vanaf 1 juli mogen telecombedrijven maximaal 45 eurocent per megabyte (MB) vragen aan consumenten in het buitenland binnen de Europese Unie. KPN, Vodafone en T-Mobile zullen deze tarieven hanteren. Een sms versturen zal geen 9 maar 8 eurocent kosten en één minuut bellen binnen de Europese Unie gaat van 29 naar 24 cent.

Geleidelijke verlaging

EU-commissaris Neelie Kroes is de drijvende kracht achter de verlaging van de tarieven. Het plan is uiteindelijk om in 2015 helemaal geen extra kosten meer te maken en zodoende een ‘netneutraal Europa’ te krijgen. In dat geval zullen extra kosten voor mobiel internet of bellen en sms’en binnen een aantal jaar tot het verleden behoren. Er kan dan volgens Kroes binnen de Europese Unie vanuit de eigen bundel gebruik gemaakt kunnen worden van het abonnement zonder extra kosten. Tot een paar jaar geleden kostte een MB aan internet enkele euro’s, maar dat bedrag is nu verlaagd. Naar alle waarschijnlijkheid komt commissaris Kroes later in het jaar met een plan dat het Europees Parlement goed zal keuren.

Bellen buiten Europa wordt duurder

Nu de tarieven binnen Europa goedkoper zijn geworden, moeten telecombedrijven hun inkomstenverlies enigszins compenseren. Dat gebeurt onder meer door de tarieven voor het bellen buiten Europa duurder te maken. Volgens onderzoeker Luca Schiavoni van Ovum zijn telecombedrijven vrij om te doen wat ze willen buiten Europa. “Ze proberen hun verlies op te vangen door de kosten van telefoongesprekken naar Afrika, Azië of Latijns-Amerika op te schroeven.” Schiavoni geeft aan dat het flink in de kosten kan lopen. “Per continent varieert het van honderd tot duizend euro”, wat een consument meer dient te betalen.

Smartphone verzekeren via Diks

Gaat u binnenkort op vakantie naar het buitenland en neemt u uw smartphone mee? Dan is het wel belangrijk om deze goed verzekerd te hebben. Als er namelijk iets gebeurt met uw telefoon, kan uw financiële schade snel oplopen. Met de telefoonverzekering is uw telefoon buitenshuis wereldwijd verzekerd tegen verlies, diefstal of beschadiging. Heeft u uw telefoonverzekering gevonden, dan kunt u deze direct afsluiten via Diks.nl. Een nieuwe verzekering afsluiten is op die manier heel eenvoudig. In de meeste gevallen krijgt u direct dekking. Ook in het weekend.