Lpg steeds meer in trek bij consumenten

17 april 2013

lpgWoensdag 17 april 2013

Het lijkt erop dat lpg steeds meer in trek is bij consumenten. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Bovag en Stichting Autogas Nederland blijkt dat er meer auto’s worden verkocht die op gas rijden en er worden meer lpg-installaties ingebouwd. Daarnaast blijft de verkoop van lpg gelijk, terwijl de verkoop van diesel en benzine terugloopt.

Kees Goudberg van Stichting Autogas Nederland is van mening dat gas steeds populairder wordt doordat het verschil in prijs met benzine en diesel groeit. Ook brengen steeds meer autofabrikanten auto’s op de markt met een lpg-installatie.

Zowel de Bovag als Goudberg laten weten dat er voldoende tankstationhouders en fabrikanten zijn die wel brood zien in de groeiende populariteit van lpg. Er komen steeds meer nieuwe auto’s op lpg, maar ook auto’s waar achteraf een lpg-installatie wordt ingebouwd. Zo werden er in 2012 bijna 14.500 auto’s geregistreerd die op lpg rijden, terwijl dit er in 2011 maar 11.800 waren.

Jarenlange daling van hoeveelheid lpg

De voorzichtige omslag naar lpg wordt ook onderbouwd door de cijfers van het CBS. Zo blijkt dat sinds 1990 de hoeveelheid lpg die werd verbruikt in Nederland gestaag met gemiddeld bijna 30 ton per jaar daalde. Die daling werd een halt toegeroepen in 2012. Toen werd er 285.000 ton lpg gebruikt in Nederland, wat slechts 2 ton minder was dan in 2011.

Meer kleine auto’s op gas

Goudberg constateert dat sinds de jaren ’90 auto’s die rijden op diesel, aardgas en elektriciteit populairder zijn geworden. ”Tussen 2003 en 2005 leed de verkoop onder een discussie over de veiligheid van onder andere gas. Bovendien daalde de verkoop van lpg-auto’s in 2009 sterk door het beleid van de overheid. Er werden veel meer kleine auto’s verkocht vanwege de lage bijtelling, maar die reden niet op gas en maakten te weinig kilometers om het aantrekkelijk te maken ze om te bouwen. Nu maken fabrikanten weer wel kleine auto’s die op gas rijden,” aldus Goudberg.

Nog goedkoper rijden

U kunt autorijden nog goedkoper maken door niet alleen op gas te rijden, maar ook goed te kijken naar uw huidige autoverzekering. Bij Diks Verzekeringen kunt u meer dan 40 verschillende autoverzekeringen vergelijken en desgewenst direct online afsluiten.

leaseauto

Wat heeft de private leaseauto met de hypotheek te maken?

Bent u van plan privé een leaseauto aan te schaffen en in de komende...

Lees meer
woning-verduurzamen

Extra lenen voor duurzaamheid?

Heeft u al een spaarpotje voor het verduurzamen van uw woning? Waarschijnlijk niet..

Lees meer
woz-waarde

Wat is de nieuwe WOZ-waarde van uw woning?

In de afgelopen periode heeft elke eigenaar van een woning met of zonder hypotheek...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!