Hoge kosten verzekeraar door kleine schadeclaims

8 maart 2013

Vrijdag 8 maart 2013

SchadeclaimEr worden vaker kleine schades geclaimd bij verzekeraars. Voorheen waren Nederlanders minder geneigd om kleine schades door te geven. In tijden van crisis blijkt dat elke euro is meegenomen.

Uit een onderzoek van RTL Z en een bericht in het Algemeen Dagblad komt naar voren dat Nederlanders meer en meer kleine schades claimen. Of deze toename te wijten is aan de economische crisis, of aan het feit dat er veel meer elektronische apparaten in huis zijn is de vraag. Verzekeraars geven hierover ook geen opheldering. Toch is gebleken dat het aantal schadeclaims flink toeneemt. Veel van deze schadeclaims hebben te maken met schade aan tablets, smartphones en laptops.

Verhoging kleine schadeclaims

In 2012 zijn er duizenden extra schadeclaims binnengekomen, vertelt verzekeraar ASR. Jos Baeten, ASR-topman, zegt in het AD dat er vroeger vaak gedacht werd ‘laat maar zitten’ of ‘het is toch mijn eigen schuld’, terwijl men er nu voor kiest om schades te claimen. Niet alleen ASR ziet het aantal claims fors toenemen. Univé, Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden hebben ook te maken met een flinke toeneming van de schadeclaims. Het betreffen vooral claims voor de inboedel-, aansprakelijkheids- en reisverzekering, zeggen de verzekeraars.

De Consumentenbond blijkt verheugd over deze trend. Goed dat mensen hun voorwaarden beter hebben bestudeerd. In het verleden werd misschien wel te weinig geclaimd. De topman van ASR denkt dat deze trend een gevolg is van de economische crisis: Het is niet met zekerheid te zeggen, maar het is ons gevoel dat mensen eerder schades claimen, omdat de particuliere huishoudens meer onder druk staan dan in het verleden.

Capgemini heeft recentelijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat driekwart van de verzekerden geen positieve ervaring heeft met hun verzekeringsmaatschappij. Mogelijk spelen problemen bij het uitkeren van claims ook een rol. Door het claimen van kleine schades lopen de kosten van verzekeraars namelijk op tot in de miljoenen.

Schade melden

Bij Diks Verzekeringen kan schade eenvoudig gemeld worden via het online formulier. Het telefonisch indienen van een schadeclaim is ook mogelijk. Kijk op de website voor meer informatie.