Meer fouten bij trajectcontroles dan ingecalculeerd

4 juli 2013

Donderdag 4 juli 2013trajectcontroles

Er zijn in anderhalf jaar tijd ruim 1200 verkeersboetes gecorrigeerd door de politie naar aanleiding van het nieuws over de foutieve trajectcontroles. Er zijn bijvoorbeeld kentekens gelezen van een auto op een takelwagen of er werden door fouten met de lengtemeting campers, busjes, of auto’s met een fietsdrager aangezien voor een auto met een aanhanger.

Falende trajectcontroles

Nadat in eerste instantie gedacht werd dat het slechts om een paar honderd onterechte verkeersboetes bij trajectcontroles zou gaan, blijkt dit aantal een stuk hoger te liggen. De afgelopen anderhalf jaar zijn in totaal 1245 boetes gecorrigeerd omdat de trajectcontroles bleken te haperen. Er werden in die periode van anderhalf jaar ruim 2,5 miljoen boetes aan automobilisten uitgedeeld omdat ze te hard reden op snelwegen waar dat niet is toegestaan. Van alle onterechte boetes bleken dat er 155 boetes zijn uitgedeeld in verband met de lengtemeting. Trajectcontroles zagen campers, bestelbusjes en auto’s met een fietsenrek aan voor auto’s met een aanhanger waar een andere maximumsnelheid voor geldt.

Opstelten vindt foutmarge meevallen

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan dat hij de foutmarge mee vindt vallen, ondanks het feit dat volgens hem “elke onterechte boete er één te veel is”. Daarom wuift hij het plan ook weg om op alle afschriften van boetes een waarschuwing te plaatsen dat er mogelijk iets mis is gegaan. Opstelten refereert aan het feit dat mensen die denken een foutieve boete te hebben ontvangen naar aanleiding van een trajectcontrole altijd bezwaar mogen maken, ook al is de bezwaartermijn verlopen.

Zuiderburen zijn ook de klos

Niet alleen Nederlanders ontvangen met enige regelmaat een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Omdat kentekens uit Letland veel gelijkenis vertonen met kentekens uit België worden er hier ook fouten gemaakt. Dit zorgt er voor dat Belgen de boetes op de deurmat ontvangen die eigenlijk door het CJIB naar Letland gestuurd hadden moeten worden. Opstelten is voornemens om met de leveranciers van de trajectcontroles te gaan praten hoe de systemen kunnen worden verbeterd.

Diks autoverzekeringen vergelijken

Het blijft goed opletten als u een boete ontvangt van het CJIB. Heeft u een busje of een bestelwagen en u wilt goed verzekerd de weg op gaan? U kunt hier eenvoudig uw bestelautoverzekering vergelijken en desgewenst direct online afsluiten. U ziet direct welke verzekeringsmaatschappij voor u de goedkoopste bestelautoverzekering heeft. U kunt per verzekering de polisvoorwaarden inzien en vergelijken.

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw bestelauto!