Een bromfiets verkopen: wat te doen?

22 december 2015

bromfiets kentekenbewijsHet komt geregeld voor dat men een bromfiets verkoopt en het kentekenbewijs niet laat overschrijven op naam van de koper. Vaak worden alle papieren gewoon meegegeven aan de koper van de bromfiets. Wat moet je precies doen bij de verkoop van een bromfiets?

Bromfiets overschrijven

Bij het verkopen van een bromfiets moet je er voor zorgen dat de koper de bromfiets op zijn of haar naam overschrijft. Doe je dit niet, dan blijf jij aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een bromfiets, zoals de scooterverzekering en eventuele boetes.

Zorg er dus voor dat je een officieel vrijwaringsbewijs krijgt bij de verkoop. Dit document is namelijk het enige geaccepteerde bewijs om niet meer aansprakelijk te zijn voor de verplichtingen die je als kentekenhouder hebt.

Waar kan ik mijn scooter overschrijven?

Over het algemeen kun je de bromfiets laten overschrijven op de naam van de nieuwe eigenaar bij een kentekenloket, zoals een vestiging van PostNL, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie.

Om je voertuig over te laten schrijven heb je het volgende nodig:

  • het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en
  • het overschrijvingsbewijs óf
  • het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) met de tenaamstellingscode
  • een geldig legitimatiebewijs

Ontvangst vrijwaringsbewijs

Een medewerker zet de bromfiets op de naam van de koper, waarbij deze een tenaamstellingsverslag ontvangt. Jij als verkoper ontvangt een vrijwaringsbewijs. Vanaf dit moment is de koper aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een bromfiets.

De koper is nu ook verplicht om de bromfiets minimaal voor de wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren en jij kunt de bromfietsverzekering nu opzeggen of tijdelijk stopzetten (opschorten) en deze verzekering weer activeren wanneer je een andere bromfiets hebt gekocht.

Hoe kan ik mijn bromfietsverzekering opzeggen?

Beschik je over een lopende bromfietsverzekering bij Diks.nl? Op onze website kun je de bromfietsverzekering eenvoudig opzeggen. Vul de gevraagde gegevens in en vermeld de datum van opzegging. Dit is de datum die staat op het vrijwaringsbewijs. Bij het versturen van het ingevulde formulier stopt de bromfietsverzekering direct.

Bereken online de premie voor een bromfietsverzekering