De nadelen van private lease

16 mei 2016

Met private lease in een nieuwe auto rijden. Het klinkt fantastisch en onbezorgd, maar het is niet goedkoop. Je hebt geen onderhoudskosten, afschrijving, belasting en verzekeringspremie meer, maar dat wil nog niet zeggen dat je goedkoop uit bent met private lease. Er zijn namelijk ook een aantal grote nadelen.

Het kopen van een nieuwe auto heb je in één keer een groot bedrag voor nodig. Na de aanschaf moet je ook gelijk alweer reserveren voor de volgende auto. Dit is de zogenaamde afschrijving. Als eigenaar van de auto betaal je ook nog een bedrag aan de Belastingdienst en aan een verzekeraar. Bij een nieuwe auto heb je weinig onderhoudskosten, maar je gaat wel kosten maken. Leasemaatschappijen zeggen de oplossing te hebben. Eén vast bedrag in de vorm van private lease. Het is een optie, maar houd wel rekening met de nadelen.

Het zijn vaak langlopende contracten

Bij private lease kun je kiezen tussen verschillende looptijden. Het gaat vaak om contracten van één tot vier jaren. Door omstandigheden kan het noodzakelijk zijn om een leasecontract tussentijds open te breken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij terugval in inkomen door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Wat de gevolgen zijn van het openbreken van het contract verschilt per aanbieder. Het blijkt vaak niet duidelijk uit de voorwaarden en de condities. Bij het aangaan van een leasecontract moet je er vanuit gaan dat je het contract ook moet uitdienen. De boetebedragen kunnen namelijk fors zijn.

Private lease en de hypotheek

Wist jij dat private lease het kopen van een huis onmogelijk kan maken? Bij het aanvragen van een hypotheek wordt er namelijk rekening gehouden met je vaste lasten. Bij private lease heb je tijdelijk hoge maandelijkse lasten. Hierbij maakt het niet uit dat het tijdelijke lasten zijn. Het kan noodzakelijk zijn om de overeenkomst voor private lease in één keer af te kopen om een hypotheek toch mogelijk te maken.

Aanlokkelijke vanaf prijzen

Op het eerste oog lijkt het vaak aantrekkelijk, maar bij het instellen van de wensen stijgen de maandelijkse lasten sterk. Er worden namelijk vanaf prijzen gehanteerd. Je mag bijvoorbeeld maar 1.000 kilometer met de auto per maand rijden. Wil je meer rijden? Dan wordt het maandbedrag verhoogd of over de overschrijding wordt een extra bedrag in rekening gebracht van bijvoorbeeld €0,10 per kilometer.

Wat gebeurt er bij schade?

Let bij het afsluiten van een contract ook goed op de regeling bij schade. Hoeveel eigen risico wordt er bij jou in rekening gebracht? Het eigen risico bedrag bij een schade verschilt per aanbieder. Let ook goed op de overige condities in het contract. Na ondertekening zit je er namelijk aan vast.

Tweedehands kopen en goedkoop verzekeren

Bij private lease betaal je extra voor het comfort van een nieuwe auto. Je kunt geld besparen door zelf te investeren in een jonge auto van een paar jaar oud. De onderhoudskosten vallen bij jonge auto’s vaak nog mee en de afschrijving is ook veel minder in vergelijking met een nieuwe auto. Op de verzekering kun je veel besparen door verzekeraars met elkaar te vergelijken. Een extra voordeel is dat de auto van jezelf is. Bij verkoop krijg je ook nog een deel van de investering weer terug.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.6

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 201 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.6 voor een autoverzekering.

Rating

Taxi-onverzekerd-op-weg

Taxi en koerier onverzekerd op weg

Taxichauffeurs en koeriers rijden noodgedwongen onverzekerd rond, omdat ze geen dekking kunnen krijgen bij...

Lees meer
Uw auto winterklaar

Hoe maakt u uw auto winterklaar?

Het zal u wellicht niet zijn ontgaan; De dagen worden in snel tempo korter....

Lees meer
Inzittendenverzekering autogordel

Lagere uitkering na ongeval voor inzittenden zonder autogordel

Bij de meeste autoverzekeringen is het mogelijk om een schadeverzekering voor inzittenden af te...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!