Daling verkoop caravans in Nederland

7 mei 2013

caravanDinsdag 7 mei 2013

De Nederlander maakt steeds minder gebruik van de caravan als vakantiemiddel. Uit cijfers van Bovag en VWE, de zakelijke dienstverlener die voertuiginformatie- en documentatie levert, blijkt dat de verkoop van zowel nieuwe als gebruikte caravans sterk terugloopt.

In het eerste kwartaal van 2012 werden er nog 2.123 nieuwe exemplaren verkocht. In tegenstelling met de eerste drie maanden in 2013 is dit aantal inmiddels teruggelopen naar 1.405 stuks. Bij de tweedehands vakantiemiddelen ging het aantal van 2.649 terug naar 2.192 stuks.

Daling aantal verkochte caravans

De terugval in de caravanverkoop is voor een deel aan de crisis te wijten. Daarnaast is er een andere reden die zorgwekkend is voor de caravanbranche. Door de toename van kleine en lichte auto’s neemt ook het aantal auto’s af die het vermogen hebben om een caravan te trekken. Bijvoorbeeld een Peugeot 107, Citroën C1 of een Toyota Aygo wordt niet snel gespot met een caravan richting Frankrijk.

Minder sterke motoren

Het veranderende autobeeld van Nederland, waar zuinige auto’s met minder sterke motoren van vele voordelen zoals vrijstelling van wegenbelasting genieten, zorgt ervoor dat men minder vaak een geschikt voertuig heeft om de caravan te trekken. Tom Huyskens, woordvoerder van Bovag, denkt wel dat veel caravanbezitters overstappen op de vouwwagen: Die zijn een stuk goedkoper en lichter, maar staan onder de 750 kilo niet op kenteken, dus we kunnen dat vermoeden vooralsnog niet staven met cijfers. Een andere, vaak duurdere optie, is op de vakantie met de camper.

Er zijn nog bijna een half miljoen caravans in Nederland. Hiermee staat Nederland nog steeds bovenaan als land met de meeste caravans.

Goedkoper camper- of caravanverzekering

Bent u in het bezit van een caravan of camper en op zoek naar een goedkope verzekering? Bij Diks Verzekeringen kunt u terecht om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Heeft u direct een verzekering nodig, dan kunt u deze meteen online afsluiten.

CIS_header

Wat is Stichting CIS?

Stichting CIS staat voor Stichting Centraal Informatie Systeem. Wat is dit voor stichting? Wat...

Lees meer
Schorsen-meerdere-jaren

Schorsen voor meerdere jaren mogelijk

Vanaf 3 januari van dit jaar is het mogelijk om een voertuig voor een...

Lees meer
VERHUIZEN

Is uw inboedel verzekerd tijdens een verhuizing?

Gaat u binnenkort verhuizen of bent u zich aan het oriënteren op een ander...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw caravanverzekering!