Verdere daling van energieprijzen komende jaren

3 mei 2013

energieprijzenVrijdag 3 mei 2013

ABN Amro schrijft in een rapport dat vandaag is gepubliceerd dat de prijzen van olie en gas de komende jaren verder lijken te dalen. Volgens de bank zijn lagere energieprijzen goed voor consumenten en hiermee wordt het economisch herstel ondersteund.

De olieprijzen stonden de afgelopen weken flink onder druk door de tegenvallende macro-economische cijfers, met name uit de Verenigde Staten en China. Daarnaast speelde ook mee dat de Amerikaanse strategische olievoorraden bijna op een recordniveau staan. De organisaties, onder andere het oliekartel OPEC en het Internationale Energie Agentschap (IEA), hebben hun verwachtingen voor de toekomstige olievraag verlaagd.

Vraag naar olie blijft zwak

ABN Amro stelt dat de prijsdruk ook in het tweede kwartaal zal aanhouden. Dit heeft te maken met de afnemende vraag naar energie voor verwarming, in combinatie met onderhoud aan raffinaderijen. ‘De bank zegt dat ook vanuit een economisch perspectief de vraag naar olie zwak blijft.

Momenteel houden de geopolitieke spanningen de energieprijzen hoog, vooral rond de kwestie-Iran. Er wordt verwacht dat deze binnenkort zullen afnemen. Dit is ook een van de redenen waardoor de prijzen ook op de langere termijn kunnen blijven dalen. De prijs van Amerikaanse olie ligt nu rond de 94 dollar per vat. Volgens de bank zal dit dalen tot circa 85 dollar per vat in 2015. Het prijsverschil met de duurdere Brentolie zal bovendien verder afnemen.

Lage energieprijzen goed nieuws

De lagere energieprijzen zijn goed nieuws voor de consument, aldus ABN Amro. Doordat de kosten van brandstof en elektriciteit dalen, kan dit ook de economie een extra stimulans geven. In de algemene zin drukt een lagere olieprijs ook de inflatie. Vooral omdat aardolie ook een belangrijke grondstof voor andere producten is. Toch wordt er wel een keerzijde voorzien door ABN Amro. In de toekomst zal de aanhoudende daling van de prijzen van fossiele brandstoffen leiden tot minder investeringen in alternatieve bronnen van energie.

Besparen op autokosten

De dalende energieprijzen zijn ook goed nieuws voor de automobilist. Om nog meer te besparen op autokosten is het wellicht interessant om te kijken naar een goedkopere autoverzekering. Bij Diks Verzekeringen kunt u verschillende autoverzekeringen vergelijken, zowel de premie als de voorwaarden.

leaseauto

Wat heeft de private leaseauto met de hypotheek te maken?

Bent u van plan privé een leaseauto aan te schaffen en in de komende...

Lees meer
woning-verduurzamen

Extra lenen voor duurzaamheid?

Heeft u al een spaarpotje voor het verduurzamen van uw woning? Waarschijnlijk niet..

Lees meer
woz-waarde

Wat is de nieuwe WOZ-waarde van uw woning?

In de afgelopen periode heeft elke eigenaar van een woning met of zonder hypotheek...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!