Daarom wordt de autoverzekering duurder

20 juni 2016

De premie voor de autoverzekering is aan het stijgen. In vergelijking met vorig jaar liggen de premies nu veel hoger. Waar wordt dit door veroorzaakt en wat kun je er tegen doen?

Autoverzekeraars die hoge premies rekenen worden hierop afgerekend. Het vergelijken van autoverzekeringen is tegenwoordig zeer eenvoudig. Aan de hand van je kenteken en een aantal eenvoudig te beantwoorden vragen kun je in één keer tientallen verzekeraars met elkaar vergelijken. Autoverzekeraars die met de premie te hoog zitten worden hierop afgerekend. Dit heeft tot gevolg gehad dat de gemiddelde premies eind 2015 te laag waren om de kosten te dekken. De Nederlandsche Bank heeft ter bescherming van de verzekeraars opgeroepen om de premies voor de autoverzekering te verhogen.

Verlies op autoverzekeringen

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar zomer ook al een keer aangekaart dat verzekeraars de premies moeten verhogen. Indien de kosten niet meer te dragen zijn met de premie-inkomsten, ontstaat er een probleem. Verzekeraars hebben er toen geen gehoor aan gegeven. In december 2015 heeft DNB het nog een keer aangegeven, en deze keer met het gewenste resultaat. Vooral de premie voor de WA verzekering is sterk verhoogd.

Meer betalen voor de autoverzekering?

Gemiddeld gaan de premies voor de autoverzekering al sinds december 2015 omhoog, maar dat wil nog niet zeggen dat alle verzekeraars al verhoogd hebben. Door nu over te sluiten naar een goedkope verzekeraar kun je waarschijnlijk nog één jaar profiteren van de huidige lage tarieven. Als je al meerdere jaren bij dezelfde verzekeraar zit, kun je vaak fors besparen. Totdat de premies omhoog gingen zijn de premies voor autoverzekeringen namelijk eerst meerdere keren verlaagd. Daar kun je nu nog van profiteren.

Premies te laag of schadelast te hoog?

Verzekeraars kunnen de premies verhogen om weer in evenwicht te komen, maar ze kunnen ook gaan voor een kostenverlaging. Het vreemde is namelijk dat het aantal schadegevallen daalt, maar de schadelasten stijgen wel. Dit komt doordat de schadelast per ongeval hoger ligt. Dit wordt weer mede veroorzaakt door de in de auto’s verwerkte techniek. Een beschadigde zijspiegel is tegenwoordig kostbaarder in vergelijking met jaren geleden, omdat er snufjes in verwerkt zitten. Hierbij kun je denken aan elektrisch verstelbare en verwarmde spiegels. Jaren geleden was dit er ook al, maar er komen steeds minder auto’s die het niet hebben.

Voert je autoverzekeraar een verhoging door of wil je weten of je kunt besparen op de autoverzekering? Vergelijk de premies met andere verzekeraars. Grote kans dat je aanzienlijk kunt besparen op de premie voor de autoverzekering.