Branden zorgen voor miljoenen schadelast

6 augustus 2013

Dinsdag 6 augustus 2013 schadelast

De schadelast door branden bedroeg in de afgelopen zes maanden 270,5 miljoen euro. Dat is de afgelopen tien jaar niet zo hoog geweest. Er hebben in totaal 75 branden plaatsgevonden met een miljoenenschade.

Schadelast wegens calamiteiten

Het Nederlands Instituut Van Register Experts constateerde dat de branden in het tweede kwartaal voor een schadelast van 171,5 miljoen euro hebben gezorgd. Dit instituut registreert het aantal grote branden per kwartaal. In het eerste kwartaal vonden er 35 branden plaats, wat al een record bleek te zijn. In het tweede kwartaal kwamen daar nog eens veertig branden bij. Dit zorgt ervoor dat 2013 het jaar is waarbij in de eerste zes maanden een recordaantal branden heeft plaatsgevonden met een miljoenen schadelast. Vorig jaar hebben er in totaal 65 branden plaatsgevonden. In 2009 vonden er 52 branden plaats.

Top 3 branden schadelast

In Oldenzaal bleek de meeste schade te zijn toen op 4 juni een broodfabriek afbrandde. De schadelast bedroeg hier vijftig miljoen euro. Een brand bij een drukkerij in Enschede volgt op de tweede plek. Op 3 april brandde dit pand af, wat uiteindelijk een geschatte schadelast van twintig miljoen opleverde. De derde plek wordt ingenomen door een chemisch bedrijf in Geleen. Op 23 april vond een grote brand plaats met een schadelast geraamd op zestien miljoen euro.

Recordjaar in aantocht?

Omdat er nu al voor 171,5 miljoen euro schade is, is de kans aannemelijk dat 2013 een recordjaar kan worden qua brand schadelast. Als deze lijn zich voortzet dan is een hoge notering mogelijk. Tot nu toe wordt de schadelast over de eerste zes maanden in 2013 geraamd op 270,5 miljoen euro. Dat betekent een tweede plaats. Alleen in de eerste helft van 2008 viel de schadelast hoger uit met 316,8 miljoen euro. 2009 maakt de top drie compleet met een schadelast van 177,9 miljoen euro in het eerste half jaar.

Inboedelverzekering regelen via Diks.nl

Brandschade kan iedereen overkomen. Daarom is het belangrijk een goede opstal- en inboedelverzekering te hebben. U kunt hier eenvoudig uw inboedelverzekering en opstalverzekering vergelijken. U ziet direct welke verzekeringsmaatschappij voor u de goedkoopste inboedelverzekering of opstalverzekering heeft en u kunt deze desgewenst direct online afsluiten.