Veel branden door koude droge wind

9 april 2013

Dinsdag 9 april 2013

De zeer koude en droge wind die herhaaldelijk vanuit het oosten en noordoosten waait, heeft de afgelopen weken aardig veel branden veroorzaakt. Niet alleen vielen natuurgebieden ten prooi aan de wind, ook bij woningen was er aardig wat brandschade. Klaas Coolen, contra-expert van Coolen Expertise, zegt dat er opvallend veel rietgedekte woningen momenteel brandschade oplopen door de koude, droge wind.

Branden als gevolg van schoorsteenbrand

Volgens Coolen ontstaan de meeste branden als een schoorsteenbrand. Vaak slaan deze daarna over naar de zolder of de rieten kap. Verzekeringsmaatschappijen die gespecialiseerd zijn in verzekeringen voor woningen met rieten daken, zoals Zevenwouden en De Onze Verzekeringen, hebben te kampen met flinke schadeclaims. Een woonboerderij uit Helvoirt, verzekerd bij Zevenwouden, liep eind maart zo’n € 300.000 schade op door brand.

Extra gevoelig

De contra-expert stelt dat rieten daken door verschillende oorzaken extra gevoelig zijn voor vonken en smeulende brandresten. Een aantal van deze oorzaken zijn de winter, het uitblijven van neerslag en het sneller uitdrogen door de sterke oostelijke wind. Daarnaast wordt de trek in de schoorsteen aardig vergroot door de sterke wind. Dit zorgt ervoor dat het vuur in de open haard hierdoor nog heter wordt, met als gevolg hogere temperaturen in het rookkanaal. “Materialen rondom het rookkanaal zijn relatief droger dan normaal. Gepaard met hogere temperaturen kan dit zorgen voor extra brandgevaar en het pyrofoor worden van brandbare materialen,” aldus Coolen. Veel rookkanalen zijn aan het einde van het seizoen nog niet geveegd. Vonkenvangers zitten daardoor nog vol met brandresten en werken door de sterke wind niet goed genoeg.

Afsluiten van een goede inboedelverzekering

Een goede inboedelverzekering verzekert tegen brandschade en schade na een inbraak. Daarnaast wordt ook schade als gevolg van storm, omvallende bomen, en schade door rook en roet en schroeien gedekt. Bij Diks Verzekeringen kunt u verschillende inboedelverzekeringen vergelijken en direct online afsluiten.

leaseauto

Wat heeft de private leaseauto met de hypotheek te maken?

Bent u van plan privé een leaseauto aan te schaffen en in de komende...

Lees meer
woning-verduurzamen

Extra lenen voor duurzaamheid?

Heeft u al een spaarpotje voor het verduurzamen van uw woning? Waarschijnlijk niet..

Lees meer
woz-waarde

Wat is de nieuwe WOZ-waarde van uw woning?

In de afgelopen periode heeft elke eigenaar van een woning met of zonder hypotheek...

Lees meer

Bereken online de premie voor een inboedelverzekering