Automatisch activeren van geschorste voertuigen door RDW

2 april 2012

Wanneer u met uw voertuig voor langere tijd geen gebruik maakt van de openbare weg, kunt u het kenteken schorsen bij de RDW. De kentekenhouder is gedurende de schorsing vrijgesteld van de WA-verzekeringsplicht, de houderschapsbelasting en de APK-keuring. Schorsing kan volledig online worden geregeld op de website van de RDW. Daarna kan ook de autoverzekering worden stopgezet.

De schorsingsperiode geldt voor maximaal een jaar. Zes weken voor afloop daarvan kan een eventuele verlenging worden aangevraagd. Anders zal het kenteken automatisch administratief worden geactiveerd door de RDW. In dat geval dient u er zelf voor te zorgen dat ook de autoverzekering weer wordt geactiveerd. Dit gaat niet automatisch.

De verzekeringnemer krijgt daarover tijdig bericht van de RDW. Hij heeft dan voldoende tijd om voor een passende verzekering en APK-keuring te zorgen. Zo niet, dan volgt een boete wegens onverzekerd rijden. Deze bedraagt meestal € 380,00.

De RDW stelt de verzekeringnemer nog wel in de gelegenheid aan te tonen dat de boete onterecht was. Er kan immers administratief iets mis zijn gegaan. In dat geval moet door de verzekeringnemer een zogenaamde Artikel 34 verklaring worden overlegd. Daarin bevestigt de maatschappij dat het voertuig wel verzekerd was op het moment van de controle.

Het komt regelmatig voor dat verzekeringnemers na een boete alsnog een verzekering afsluiten. Het is dan vaak te laat, omdat een verzekeraar nooit met terugwerkende kracht een voertuig wil verzekeren en dus ook geen Artikel 34 verklaring afgeeft.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 212 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.6% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!