ANWB tegen tolvignet België

15 april 2013

tolvignetMaandag 15 april 2013

De ANWB is tegen de plannen van de Belgische overheid om een tolvignet te introduceren in België. Er moet actie worden ondernomen door het kabinet om de plannen van tafel te krijgen, aldus de bond.

In de plannen van het Belgische kabinet blijkt dat er een tolvignet moet worden gekocht door buitenlandse automobilisten die gebruik willen maken van het Belgische wegennet. Er wordt gepraat over een tolvignet voor de duur van tien dagen, twee maanden of een jaar. De exacte prijzen van de tolvignetten is nog niet bekend. De prijs van een jaarvignet wordt geschat op 100 euro.

Extra inkomen voor onderhoud Belgische wegen

Met de eventuele invoering van het tolvignet wil België met het extra inkomen dat de tolheffing oplevert het onderhoud aan de Belgische wegen bekostigen. Iedereen die in België woont, hoeft geen vignet aan te schaffen. Wel worden er plannen gesmeed om de wegenbelasting te verhogen.

De gevolgen van de tolplannen zullen zeker in Nederland gevoeld gaan worden. Vooral Zeeland, Noord-Brabant en Limburg maken zich grote zorgen over de invoering van het Belgische tolvignet, aldus de ANWB. De bond wil dat de wildgroei van tolsystemen en stickers om door Europa te kunnen rijden aan banden wordt gelegd. Ze zijn faliekant tegen de plannen van de Belgische overheid. De ANWB betreurt het dat er geen tolvrij alternatief in de plannen is opgenomen.

Kabinet ook zorgen over tolvignet

Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, laat in een reactie weten dat zij nog steeds in gesprek is met haar Vlaamse collega over de tolkwestie. Het Nederlandse kabinet maakt zich ook zorgen over de tolplannen, maar een woordvoerster van Schultz geeft aan dat de Belgische voorstellen nog verder moeten worden uitgewerkt.

De minister heeft er geen problemen mee dat de ANWB een actie begint tegen het tolvignet. Ze onderstreept dat het vignet niet onevenredig discriminerend mag uitpakken.

Kosten besparen op autorijden

Mochten de Belgische plannen doorzetten en rijdt u zelf veel in België, dan kunnen de kosten voor het autorijden hoog oplopen. U kunt kosten besparen door eens goed te kijken naar uw huidige autoverzekering. Bij Diks Verzekeringen kunt u autoverzekeringen van meer dan 40 aanbieders vergelijken en de verzekering desgewenst direct online afsluiten.

leaseauto

Wat heeft de private leaseauto met de hypotheek te maken?

Bent u van plan privé een leaseauto aan te schaffen en in de komende...

Lees meer
woning-verduurzamen

Extra lenen voor duurzaamheid?

Heeft u al een spaarpotje voor het verduurzamen van uw woning? Waarschijnlijk niet..

Lees meer
woz-waarde

Wat is de nieuwe WOZ-waarde van uw woning?

In de afgelopen periode heeft elke eigenaar van een woning met of zonder hypotheek...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!