ACM vindt verplichte overstromingsverzekering onnodig

12 juni 2013

Woensdag 12 juni 2013ACM

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt voorlopig een betaalbare overstromingsverzekering tegen. Een gemiste kans, volgens het Verbond van Verzekeraars.

ACM oordeelt over dekking

De ACM vindt een collectieve verzekering via een verplichte dekking op alle opstal- en inboedelverzekeringen in strijd met het mededingingsrecht. Tegenwoordig is een dekking, met de recente overstromingen in onder meer Duitsland en Tsjechië geen overbodige luxe. Aangezien Nederland ook al eeuwen een strijd voert tegen het water, is het niet ondenkbaar dat bij bijvoorbeeld heftige regen ook hier de dijken het op den duur weer kunnen begeven. Toch vindt de ACM dat verzekeraars hun klanten geen betaalbare collectieve overstromingsverzekering mogen aanbieden op alle opstal- en inboedelverzekeringen. Volgens de autoriteit zou er op deze manier een te geringe keuzevrijheid in het verzekeringsaanbod zijn. De Tweede Kamer vergadert donderdag over waterveiligheid.

Betaalbare basisdekking

Het Verbond van Verzekeraars heeft de ACM inmiddels gewezen op de risico’s. In een aantal Europese landen (bijvoorbeeld Frankrijk en België) bestaat er al een dekking mocht er een ramp gebeuren. De inwoners van Duitsland kunnen zich vrijwillig verzekeren. Door de overstromingen van de rivieren in Duitsland, draaien veel Duitsers zelf op voor de geleden schade. Omdat de kosten voor deze verzekering zo hoog zijn, hebben veel Duitsers deze niet afgesloten. Dit is een belangrijke reden voor het Verbond van Verzekeraars om zich sterk te maken voor en betaalbare basisdekking in Nederland. Deze verzekering is gebaseerd op solidariteit en daarnaast geeft het Verbond aan dat landen die op deze manier verzekerd zijn sneller van een catastrofe kunnen herstellen.

Consument is in onzekerheid dankzij ACM

Er bestaan momenteel al wel overstromingsverzekeringen maar die premies zijn, net als in Duitsland, erg hoog en dat terwijl de dekking ook nog eens beperkt is. Een collectieve regeling zou de oplossing kunnen zijn, voor een paar euro per maand zou dit al bekostigd kunnen worden. Maar door de zienswijze van de ACM wordt er aan zo’n overstromingsverzekering met betaalbare dekking voorlopig nog geen groen licht gegeven. Mocht er een ramp komen, dan hebben waarschijnlijk veel gedupeerden pech en is het nog afwachten of zij een beroep kunnen doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). Het Verbond van Verzekeraars vindt daarom ook dat de politiek nu aan zet is om deze impasse te doorbreken.

Inboedelverzekering via Diks

Door onder meer de klimaatverandering is het helaas mogelijk dat er op termijn weer een watersnoodramp kan komen. Bent u hier goed voor verzekerd? U kunt hier eenvoudig uw inboedelverzekering en opstalverzekering vergelijken. U ziet direct welke verzekeringsmaatschappij voor u de goedkoopste inboedelverzekering of opstalverzekering heeft en u kunt deze desgewenst direct online afsluiten. U kunt per verzekering de polisvoorwaarden inzien en vergelijken. Profiteer via Diks.nl van unieke kortingen en speciale tarieven.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.7

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 7 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 85.7% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.7 voor een woonhuisverzekering.

Rating

leaseauto

Wat heeft de private leaseauto met de hypotheek te maken?

Bent u van plan privé een leaseauto aan te schaffen en in de komende...

Lees meer
woning-verduurzamen

Extra lenen voor duurzaamheid?

Heeft u al een spaarpotje voor het verduurzamen van uw woning? Waarschijnlijk niet..

Lees meer
woz-waarde

Wat is de nieuwe WOZ-waarde van uw woning?

In de afgelopen periode heeft elke eigenaar van een woning met of zonder hypotheek...

Lees meer

Bereken direct de premie van uw woonhuisverzekering