Wat verandert er in 2014 op autogebied?

3 januari 2014

Wat verandert er in 2014 op autogebied? Wij hebben het voor u op een rij gezet.

Nieuwe kentekenbewijs

nieuw kentekenbewijsVanaf 1 januari 2014 gaat het papieren kentekenbewijs (deel IA, IB en deel II) worden vervangen ?door een kentekenbewijs op creditcardformaat (de kentekencard) en een tenaamstellingscode. Bij de aankoop van een nieuw of gebruikt voertuig wordt het nieuwe kentekenbewijs verstrekt en wil men het al eerder hebben, dan kan dat via een aanvraag bij de RDW. Oldtimerbezitters mogen de originele papieren behouden en krijgen er een nieuw kentekenbewijs naast. De kentekencard is voorzien van een chip met daarop de belangrijkste gegevens van het voertuig. De tenaamstellingscode van 9 cijfers wordt in 2 delen verstrekt. Tijdens de overschrijving vervalt de toonplicht van het kentekenbewijs.

 

Gewijzigde regels Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Wegenbelasting Berekenen via KentekenAuto’s met een CO2 uitstoot van minder dan 50 gram/kilometer hoeven per 1-1-2014 geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen, ongeacht het type motor. Oldtimers vanaf 40 jaar blijven vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Oldtimers tussen de 26 en 40 jaar op LPG of diesel moeten vanaf 2014 het volledige tarief motorrijtuigenbelasting gaan voldoen en oldtimers van dezelfde leeftijd maar dan rijdend op benzine komen in aanmerking voor een overgangsregeling en betalen maximaal 120 euro per jaar mits er in de maanden december, januari en februari niet met de oldtimer wordt gereden op laste van een verzuimboete van maximaal 4920 euro. Overigens is de Stichting Autobelangen voornemens de Staat voor de rechter te dagen met betrekking tot deze nieuwe overheidsmaatregelen.

 

 

Diesel en LPG duurder

lpgOok de brandstofprijzen gaan per 1-1-2014 weer omhoog. De prijzen van diesel en LPG worden opnieuw verhoogd door de overheid. De dieselprijs stijgt met 3 cent per liter en voor LPG geldt een hoger tarief van 7 cent per liter.

 

 

 

 

Vaste prijs rijbewijs

Scooter RijbewijsWaar de gemeenten voorheen zelf de prijs van het rijbewijs mochten bepalen komt er vanaf 1-1-2014 meer uniformiteit. Er bestaan dan er geen grote prijsverschillen meer per gemeente omdat er een maximumtarief voor het rijbewijs gaat gelden. Een standaard rijbewijs aanvraag mag dan niet meer dan € 38,48 gaan kosten. Het gemiddelde kostenplaatje voor een rijbewijs lag rond de 42 euro en er waren zelfs gemeenten die 60 euro rekenden voor een rijbewijs. Vanaf 2014 zijn deze grote verschillen verleden tijd.

 

 

 

Keuringsleeftijd rijbewijs gewijzigd

zorgbudgetDe keuringsleeftijd voor oudere rijbewijsbezitters is verhoogd van 70 naar 75 jaar. Vanaf 1 januari 2014 is elke automobilist en motorrijder vanaf 75 jaar verplicht zich elke 5 jaar medisch te laten keuren door het CBR. Door deze verhoging van de keuringsleeftijd besparen oudere automobilisten op de kosten van De Eigen Verklaring, de kosten van de huisarts en in sommige gevallen de kosten van een extra medisch onderzoek door een specialist. Indien men overigens in 2014 tussen de 70 en 75 jaar oud is dan hoeft er geen medische keuring plaats te vinden om het rijbewijs te kunnen vernieuwen.

 

 

 

Boetes verhoogd

verkeersboetes-Diks-verzekeringenEn alweer worden de boetebedragen verhoogd. In 2014 gaan de boetes gemiddeld met 2,8 procent omhoog. Niet handsfree bellen gaat 230 euro kosten, het niet dragen van de autogordel 140 euro, en ook het door rood rijden gaat 230 euro kosten. Ons land is helaas één van de duurste landen in Europa op het gebied van bekeuringen.

 

 

 

Bijtelling

autokostenOok de bijtelling voor leaseauto’s is gewijzigd. Bij een uitstoot van minder dan 51 gram CO2 per kilometer dan moet er 7% worden betaald, daar waar dit eerst nog 0 procent was. Ook voor de andere bijtellingscategorieën zijn nieuwe CO2 limieten ingesteld.

 

 

 

 

Teller terugdraaien

Autorijden duurderVanaf 1 januari 2014 zal de auto altijd de juiste kilometerstand hebben. Het is dan namelijk strafbaar om de kilometerteller terug te draaien. Op het moment dat de teller kapot gaat moet deze worden vervangen en dient dit te worden doorgegeven aan de RDW. Ook is het aan autobedrijven om vanaf 2014 niet alleen bij de APK de kilometerstand in te voeren maar eveneens bij elke transactie boven de 150 euro. Dit om te zorgen voor minder fraude op het gebied van de kilometerstanden.