WA motorverzekering

Een motor op jouw naam verzeker je minimaal tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA). Als eigenaar ben je hiertoe verplicht. Ook als er nog niet met de motor wordt gereden. Zodra het kenteken op naam staat, moet de WA motorverzekering ook geregeld zijn. Wat houdt de WA verzekering in, en waar is de premie van afhankelijk?

Het bezitten en het besturen van een motorrijtuig neemt risico’s met zich mee. Om anderen te beschermen tegen deze gevaren geldt er een verzekeringsplicht. Bij het aanrijden van bijvoorbeeld een voetganger kan de financiële schade hoog oplopen. Je moet er niet aan denken dat je een voetganger aanrijdt, waardoor diegene arbeidsongeschikt raakt of overlijdt. Het emotionele leed kun je niet verzekeren, het financiële leed wel. En vergis je daar niet in! De schade kan flink in de papieren lopen.

Wanneer keert de WA verzekering uit?

De WA verzekering keert nooit uit voor schade aan jouw eigen motor. De tegenpartij waar jij schade bij hebt aangericht wordt schadeloos gesteld door jouw verzekeraar. Dit is ook zo als iemand anders op jouw motor rijdt. De tegenpartij kan jouw verzekeraar rechtstreeks aanspreken voor de veroorzaakte schade. De claim op de verzekering kost jou schadevrije jaren. Hierdoor stijgt de premie voor de motorverzekering mogelijk in het nieuwe verzekeringsjaar.

Wat kost de WA motorverzekering?

De premie is van veel factoren afhankelijk. De belangrijkste afhankelijkheden zijn:

  • Wat weegt de motor? – Een zwaardere motor veroorzaakt gemiddeld grotere schades.
  • Hoeveel kilometer rijd je per jaar? – Iemand die 10.000 kilometers per jaar rijdt heeft een grotere kans op schade dan iemand die maar 2.000 kilometers per jaar rijdt.
  • Wat is je postcode? – In een drukke stad is een grotere kans op schade, dus geldt daar een hogere premie.
  • Hoe wordt de motor gebruikt? – Bij zakelijk gebruik voor bijvoorbeeld rijlessen heb je een grotere kans op schade in vergelijking met motoren die worden gebruikt voor woon/werk verkeer.
  • Wordt de motor alleen in de zomer gebruikt? – Niet rijden tijdens de wintermaanden verlaagt de kans op een ongeval

Wil je ook een dekking voor jouw eigen motor bij een schade? Kies dan voor één van de twee uitgebreidere dekkingsvormen. De andere twee dekkingen zijn:

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

8.2

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 26 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 100% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 8.2 voor een motorverzekering.

Rating

Bereken direct de premie van uw motorverzekering!