Een motor importeren: waar let u op en wanneer verzekert u deze?

Een motor in het buitenland kopen en vervolgens naar Nederland importeren kan interessant zijn. Maar het kost wel de nodige moeite. Hoe importeert u een motor en krijgt u er hier een Nederlands kenteken op?

U vindt de perfecte motor in het buitenland. Het liefst gaat u de motor gelijk ophalen en ermee in Nederland rijden of u gaat de tweewieler gelijk opknappen. Maar eerst moet u het importeren van de motor regelen. Hoe gaat dat in z’n werk en hoe pakt u dit aan?

Waar komt de motor vandaan?

Het maakt voor de procedure een verschil of het importeren van de motor gebeurt vanuit een land uit de EU of van een land daarbuiten. Dat heeft te maken met het vrije verkeer van goederen en met de eisen die aan motoren gesteld worden. Daarnaast zijn er ook nog een aantal landen die niet binnen de EU vallen, maar waar wel dezelfde regels voor gelden. Dat zijn de zogenaamde EVA-landen. Daar vallen de volgende landen onder:

  • Zwitserland
  • IJsland
  • Liechtenstein
  • Noorwegen

Hoe zit het met import vanuit een land buiten de EU?

Vooral het keuren loopt anders. Hiervoor moet u namelijk een afspraak maken met de RDW Klantenservice. Het keuren van de te importeren motor gebeurt in het testcentrum in Lelystad. De kans dat de motor niet goed wordt gekeurd is hierbij groter. De motoren zijn mogelijk niet gebouwd volgens de Europese normen die gelden. Hiervoor is gespecialiseerde kennis nodig, vandaar dat u niet terecht kunt bij reguliere keuringslocaties.

Kies een motorverzekering verstandig

Een motorrijtuig importeren doet u waarschijnlijk mede om de kosten te drukken. Het zou zonde zijn om vervolgens het geld weer over de balk te gooien met een te dure motorverzekering. Wij kunnen u daarbij helpen. Op Diks.nl vergelijkt u meerdere verzekeraars in één keer.

Bereken direct de premie van uw motorverzekering!