Aan welke beveiligingseisen moet uw motor voldoen?

Diefstal van uw motor wilt u natuurlijk altijd voorkomen. Een van de dingen die u zelf kunt doen om uw motor te beveiligen tegen diefstal is het gebruik van een goedgekeurd ART slot. Maar bij welke motorverzekering is zo’n slot verplicht? Welke risico’s loopt u op het moment dat uw slot niet aan de eis van de verzekeraar voldoet?

Verplicht slot voor uw motor ART 4

Bij een motorverzekering met WA-beperkt casco of allrisk dekking stelt de verzekeraar een beveiligingseis. Bij deze verzekeringsvormen neemt de verzekeraar namelijk het diefstalrisico op zich. Het slot dat gebruikt wordt, moet dan een zogenaamd ART slot zijn. Bij zo’n motorverzekering dient u minimaal een ART 4 slot op uw motor te hebben en in het bezit te zijn van beide originele sleutels, waarvan minimaal één sleutel met gebruikssporen. Indien u geen goedgekeurd slot gebruikt, dan is er geen dekking bij diefstal. Kijk daarom goed na of uw slot aan de eis van de verzekeraar voldoet. Bij een basis WA-dekking is er sowieso geen diefstaldekking, dus geldt er ook geen eis van de verzekeraar omtrent het slot.

SCM-beveiliging

Voor sommige motoren geldt een aanvullende beveiligingseis. De eisen zijn afhankelijk van de cataloguswaarde van de motor. Of uw motor aan één van onderstaande SCM M-klassen dient te voldoen, vindt u in de polisvoorwaarden en/of het clausuleblad.

Klasse M1
Bestaande uit een systeem dat automatisch inschakelt en het op eigen kracht verplaatsen van de motor verhindert, geen detectie en geen alarmering.
– Blokkering op het motormanagement
– Aanvalsbestendigheid minimaal 3 minuten

Klasse M2
Bestaande uit een systeem dat automatisch inschakelt en het op eigen kracht verplaatsen van de motor verhindert, alarmering middels noodstroom sirene, uitgebreid met kanteldetectie.
– Optische signalering
– Bewegingsdetectie
– Akoestische signalering door middel van een noodstroom sirene

Klasse M3
Bestaande uit een systeem van de klasse M2 dat voldoet aan de eisen van SCM voorschrift MF-04, aangevuld met een volgsysteem dat aan de eisen van het SCM voorschrift TT03 voldoet.

Bij de aanschaf van deze SCM-beveiliging ontvangt u een KIWA SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging )-certificaat dat drie jaar geldig is. Daarna dient u ieder jaar uw motorbeveiliging te laten controleren bij een erkend bedrijf, om eventuele schade vergoed te krijgen. Een KIWA SCM-certificaat is een bewijs van beveiliging, mocht u schade of motordiefstal willen claimen op de motorverzekering.

Motor reeds verkocht?

Heeft u uw motor inmiddels verkocht? Klik hier om af te melden

Vergelijk online de premie voor een motorverzekering!