Bereken een indicatie premie voor een MMBS voertuig

Wat is een MMBS voertuig?

MMBS staat voor Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid. Dit wordt vaak afgekort naar MMBS voertuig. Een MMBS voertuig is een motorvoertuig waarvoor in Nederland geen kenteken is vereist. Meestal wordt een MMBS voertuig gebruikt voor het uitvoeren van specifieke (landbouw)werkzaamheden. Een MMBS kan twee constructiesnelheden hebben: 25 km/u of 45 km/u. Aan de buitenkant lijkt het een gewone personen- of bestelauto, maar door aanpassingen in de motor kan dit voertuig maar een bepaalde maximum snelheid halen. Voor een MMBS voertuig is in Nederland geen kenteken verplicht. Een MMBS voertuig is bijvoorbeeld een veewagen met beperkte snelheid, rijdende winkels (SRV wagens) of zelfrijdende landbouwmachines. Tractoren vallen hier dan weer niet onder.

Wat zijn de regels voor een MMBS?

De minimumleeftijd voor het besturen van een MMBS voertuig is 16 jaar. Daarnaast moet de bestuurder in het bezit zijn van een T-rijbewijs. Dit wordt ook wel een trekker rijbewijs genoemd. Tot slot moet het voertuig goedgekeurd zijn als MMBS voertuig. Heeft u geen categorie T op uw rijbewijs, maar bent u 18 jaar of ouder en is uw rijbewijs B afgegeven voor 1 juli 2015 dan mag u ook een MMBS voertuig besturen.

Welke eisen worden er gesteld aan een MMBS voertuig?

Een MMBS voertuig moet voldoen aan de definitie, zoals deze is opgenomen in de regeling Voertuigen artikel 1.1:

Motorvoertuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 25 km/h, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, niet ingericht voor het vervoer van personen en ingericht voor het bij op korte afstand van elkaar gelegen plaatsen afleveren of ophalen van goederen;

Onder motorrijtuig met beperkte snelheid wordt mede verstaan:

  • motorrijtuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, niet ingericht voor het vervoer van personen en wel ingericht voor het uitvoeren van werkzaamheden buiten wegen, aan wegen of aan werken op, in, langs en boven wegen;
  • B. motorrijtuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h, met niet meer dan acht zitplaatsen, de bestuurderszitplaats niet meegerekend, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, dat een combinatie vormt met één of meer aanhangwagens die zijn ingericht voor het vervoer van personen;

Er gelden ook een aantal gebruikseisen voor een MMBS voertuig. Zo bent u, net als bij een personenauto, verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Ook is het hebben van een T-rijbewijs verplicht en geldt er een arbeidstijdenwet.

Er zijn drie verschillende categorieën MMBS voertuigen, namelijk categorie Z1 met een maximale constructiesnelheid van 25 km per uur. Categorie Z2 en Z3 hebben een maximale constructiesnelheid van 45 km per uur.

Wat kost het verzekeren van een MMBS voertuig?

Voor een MMBS voertuig is geen standaard premie beschikbaar. Vanwege het verhoogde risico zijn er maar weinig verzekeraars die het aandurven om een MMBS te verzekeren. Ook door het kleine aanbod aan verzekeraars ligt de premie van een MMBS verzekering een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld een auto of scooter. Via onze online tool alvast een indicatie van de premie berekenen. U hoeft hiervoor alleen maar een paar gegevens in te vullen over het voertuig en uw leeftijd. Hierna kunt u een definitieve offerte aanvragen en de verzekering direct afsluiten.

Hoe kan ik een MMBS verzekeren?

Het verzekeren van een MMBS is heel eenvoudig. We hebben alleen een aantal gegevens over u en over het voertuig nodig. Hierna krijgt u alvast een indicatie van de maandelijkse premie te zien.  U kunt eenvoudig online een offerte opvragen. Nadat u akkoord bent gegaan met de offerte en de eerste premie is overgemaakt is uw MMBS verzekerd.

Een goedkope MMBS verzekering afsluiten

Hoewel een MMBS verzekering misschien duurder is dan andere verzekeringen, bent u nog duurder uit als u helemaal geen verzekering afsluit. U bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Hiervoor kunt u terecht bij verzekeringmaatschappij De Vereende. Diks Verzekeringen is een tussenpersoon van De Vereende. Daarom kunt u bij ons een goedkope MMBS verzekering afsluiten.

Kan ik een voertuig ombouwen naar een MMBS?

Ja dat kan, maar dit gaat niet zomaar en er zijn ook een aantal voorwaarden aan verbonden. De procedure voor het ombouwen van een voertuig gaat volledig via de RDW. Via deze pagina kunt u een goedkeurigs aanvraag doen.

Vervolgens kunt u via de website van de RDW een keuringsafspraak maken bij een RDW-keuringsstation. Neem het formulier, inclusief het originele kentekenbewijs, de kentekenplaten en het voertuig zelf mee naar het keuringsstation. Hier bekijkt een RDW-medewerker of uw voertuig voldoet aan de gestelde eisen.