MMBS-verzekering

MMBS verzekering

Bereken direct de premie van uw MMBS verzekering!

Direct online afsluiten
98% beveelt ons aan
14 dagen bedenktijd

Wat is een MMBS voertuig?

Een Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid, afgekort als MMBS voertuig, is een motorvoertuig waarvoor in Nederland geen kenteken vereist is. Een MMBS wordt gebruikt voor het uitvoeren van specifieke (landbouw)werkzaamheden. De constructiesnelheid van een MMBS kan zowel 25 km/u als 45 km/u zijn. Aan de buitenkant lijkt het een gewone personen- of bestelauto, maar door aanpassingen in de motor kan dit voertuig maar een bepaalde maximum snelheid halen.

Voorbeelden van MMBS voertuigen zijn: veegwagens met beperkte snelheid, rijdende winkels (SRV wagens) en zelfrijdende landbouwmachines (geen tractoren).

Wat zijn de MMBS regels?

De minimumleeftijd voor het besturen van een MMBS voertuig is 16 jaar. Daarnaast moet u in het bezit zijn van een T-rijbewijs (ook wel trekker rijbewijs genoemd) en moet uw voertuig zijn goedgekeurd als MMBS voertuig. Heeft u geen categorie T op uw rijbewijs, maar bent u 18 jaar of ouder en is uw rijbewijs B afgegeven voor 1 juli 2015 dan mag u ook een MMBS voertuig besturen.

Wat zijn de eisen voor een MMBS voertuig?

Naast de toelatingseisen die door de RDW gecontroleerd worden, gelden er ook de gebruikseisen. De gebruikseisen zijn o.a. het afsluiten van een WA-verzekering, het hebben van een T-rijbewijs en er geldt een bepaalde arbeidstijdenwet.
Er zijn drie verschillende categorieën MMBS voertuigen, namelijk categorie Z1 met een maximale constructiesnelheid van 25 km per uur. Categorie Z2 en Z3 hebben een maximale constructiesnelheid van 45 km per uur.

MMBS en de RDW

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) keurt het voertuig, maar controleert niet of u het voertuig gebruikt waarvoor het is bedoeld. Het voertuig moet voldoen aan de definitie, zoals opgenomen in de Regeling Voertuigen artikel 1.1:

motorvoertuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 25 km/h, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, niet ingericht voor het vervoer van personen en ingericht voor het bij op korte afstand van elkaar gelegen plaatsen afleveren of ophalen van goederen;

Onder motorrijtuig met beperkte snelheid wordt mede verstaan:

  • a. motorrijtuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, niet ingericht voor het vervoer van personen en wel ingericht voor het uitvoeren van werkzaamheden buiten wegen, aan wegen of aan werken op, in, langs en boven wegen;

  • b. motorrijtuig met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet meer dan 45 km/h, met niet meer dan acht zitplaatsen, de bestuurderszitplaats niet meegerekend, niet zijnde een landbouw- of bosbouwtrekker of een bromfiets, dat een combinatie vormt met één of meer aanhangwagens die zijn ingericht voor het vervoer van personen;

Wat kost het verzekeren van een MMBS?

Voor dit product is geen standaard premie beschikbaar. Na het invullen van een aantal gegevens op onze website, kunt u eenvoudig een verzekeringsaanvraag doen, waarna u een indicatie van de premie zult ontvangen. Mocht het voorstel u aanspreken, kunt u de verzekering direct afsluiten.

Goedkope MMBS verzekering

Het is belangrijk dat u, minimaal, een WA-verzekering afsluit voor uw MMBS voertuig. De verzekeringsmaatschappij die verzekeringen aanbiedt voor een MMBS voertuig is de Vereende. Diks Verzekeringen is een tussenpersoon van de Vereende. Dit betekent dat u bij ons een goedkope MMBS verzekering af kunt sluiten.

MMBS verzekeren

Om een MMBS te verzekeren hebben wij enkele gegevens van u en het voertuig nodig. U kunt eenvoudig online een offerte opvragen. Nadat u akkoord bent gegaan met de offerte en de eerste premie is overgemaakt is uw MMBS verzekerd.

Voertuig ombouwen naar MMBS

Wilt u uw voertuig om laten bouwen naar een MMBS voertuig? Dit gaat niet zomaar en hier zijn ook een aantal voorwaarden voor opgesteld. Deze procedure gaat volledig via de RDW.
De RDW heeft een formulier opgesteld om een goedkeuringsaanvraag te kunnen doen. Dit formulier kunt u hier downloaden. Het is belangrijk dat u het formulier print, goed doorleest (zowel de voor- als achterkant) en het formulier volledig invult.

Via de website van de RDW kunt u een keuringsafspraak maken bij een RDW-keuringsstation. Neem het formulier, inclusief het originele kentekenbewijs, de kentekenplaten en het voertuig zelf mee naar het keuringsstation. Hier zal een RDW-medewerker bekijken of uw voertuig voldoet aan de eisen die gesteld worden.

Binnen vijf werkdagen stuurt de RDW een brief naar de geregistreerde eigenaar/houder van het kenteken. In deze brief staat dat de tenaamstelling vervallen is verklaard. Gaat het om een voertuig dat niet in Nederland is geregistreerd? Dan ontvangt u van de RDW-medewerker direct een brief op het keuringsstation. U mag daarna met het voertuig geen gebruik meer maken van de openbare weg, totdat u hierover een brief van de RDW ontvangt. Het voertuig moet in de tussenliggende periode wel voldoen aan de verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig, zoals het afsluiten van een verzekering.

Klanten over Diks verzekeringen

Mogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.1
Gemiddelde score
Gebasseerd op 2971 reviews
jaap
goede contacten en goede uitleg
Johan Kooreman
Duidelijk antwoord op mijn vraag.
Halina
1e x met deze verzekeringsmaatchappij en komt goed over

Bereken direct de premie van uw MMBS verzekering!