Rijbewijs

Zonder rijbewijs kunt u geen auto rijden en zonder rijbewijs kunt u ook geen autoverzekering afsluiten. Dus dit papiertje, of tegenwoordig plastic kaartje, is heel belangrijk.

De kosten voor een rijbewijs zijn niet gering. Behalve de lessen en het examen moet u ook betalen voor het afhalen ervan. Maar de euforie als u geslaagd bent, maakt al veel goed. Uw rijbewijs B is niet overal geldig. In sommige landen stelt men een international rijbewijs verplicht als u daar bij een tijdelijk bezoek in een auto gaat rijden.

U kunt natuurlijk ook bij het CBR examen gaan doen voor uw motorrijbewijs. Ook bij de motor geldt dat u het rijbewijs na tien jaar moet verlengen. Als u niet uit Nederland komt, maar zich hier vestigt, kunt u nog een bepaalde periode gebruikmaken van uw buiten Nederland afgegeven autorijbewijs. Daarna dient u het om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. De regels hiervoor zijn afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft gehaald. Voor meer informatie kunt u de RDW raadplegen.

Een rijbewijs moet elke tien jaar worden verlengd, mits u normaal rijgedrag vertoont. De kosten voor het verlengen van een rijbewijs verschillen per gemeente.