Rijbewijs

Zonder rijbewijs kunt u geen auto rijden en geen autoverzekering afsluiten. Dit papiertje, of tegenwoordig plastic kaartje, is dus heel belangrijk.

De kosten voor een rijbewijs zijn niet gering. Behalve voor de lessen en het examen moet u ook betalen voor het afhalen ervan. Maar de euforie als u geslaagd bent, maakt al veel goed. Uw rijbewijs B is niet overal geldig. In sommige landen stelt men een internationaal rijbewijs verplicht als u daar bij een tijdelijk bezoek in een auto gaat rijden.

U kunt natuurlijk ook bij het CBR examen doen voor uw motorrijbewijs. Ook voor de motor geldt dat u het rijbewijs na tien jaar moet verlengen. Als u niet uit Nederland komt, maar zich hier vestigt, kunt u nog een bepaalde periode gebruikmaken van uw buiten Nederland afgegeven autorijbewijs. Daarna dient u het om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. De regels hiervoor zijn afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft gehaald. Voor meer informatie kunt u de RDW raadplegen.

Een rijbewijs moet elke tien jaar worden verlengd, mits u normaal rijgedrag vertoont. De kosten voor het verlengen van een rijbewijs verschillen per gemeente.