Kenteken kwijt of verloren

Bent u uw kenteken kwijt of heeft u het verloren? Als u zowel uw kenteken als uw kentekenbewijs (van wat voor voertuig dan ook) mist, kunt u bij het Rijksdienst voor het wegverkeer een nieuw kenteken of kentekenbewijs aanvragen.

Per 1 januari komt er een nieuw kentekenbewijs. Lees hier alles over het nieuwe kentekenbewijs.

Het centrale RDW telefoonnummer: 0900 – 0739 (a 0,10 p.m.)

Geen nieuwe kentekenplaten meer bij verlies of dieftal kentekenpapieren.

Als u uw kentekenpapieren kwijtraakt, hoeft u (vanaf 22 september 2008) geen nieuwe kentekenplaten meer aan te schaffen. Andersom geldt hetzelfde: als u door verlies of diefstal uw kentekenplaat kwijt bent, hoeft u geen nieuwe papieren meer aan te vragen.

Tot deze datum moest dat wel. Die procedure kostte voertuigeigenaren onnodig veel geld en bezorgde de RDW extra handelingen. Daarom heeft de RDW ervoor gezorgd dat kentekenbewijs en kentekenplaten elk hun eigen duplicaatcode krijgen. Bij vermissing van één van de twee hoeft u alleen nog maar vermiste product te vervangen.

Duplicaatcode

De duplicaatcode is een cijfertoevoeging die op de kentekenplaat en de kentekenpapieren wordt vermeld. Bij vervanging van het kentekenbewijs kregen tot nu toe beiden dezelfde duplicaatcode. Deze koppeling is ingevoerd in de strijd tegen het misbruik van gestolen of verloren kentekenplaten en -bewijzen.

Lees hier meer hoe u een nieuw kentekenbewijs kan opvragen.
Bron: www.rdw.nl

Online nieuw kentekenbewijs aanvragen

Bent u (een deel van) uw kentekenbewijs kwijt dan kunt u gemakkelijk en snel online een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Het online aanvragen van een nieuw kentekenbewijs gaat als volgt:
  1. Klik op de knop. Vervangend kentekenbewijs aanvragen?
  2. U vult de gevraagde gegevens in.
  3. U betaalt de kosten via iDEAL.
  4. U ontvangt van de RDW een e-mail met de aanvraaggegevens.
  5. De RDW stuurt u een compleet nieuw kentekenbewijs.

Voorwaarden voor online aanvraag nieuw kentekenbewijs

U kunt alleen een aanvraag voor een nieuw kentekenbewijs indienen als:

  • Het voertuig op uw naam staat, of als iemand anders het namens u aanvraagt. Heeft u een bedrijf en het voertuig staat op naam van dat bedrijf, lees dan het artikel:

Afhandelingstermijn online aanvraag

Aanvraag voor 20.00 uur: RDW verstuurt kentekenbewijs de volgende werkdag.
Aanvraag na 20.00 uur en in het weekend: RDW verstuurt kentekenbewijs binnen 2 werkdagen.
Aanvraag vrijdag na 20.00 uur: RDW verstuurt kentekenbewijs de volgende dinsdag.

Proces vanaf 1 januari 2014

Kentekencard
Als de eigenaar/houder niet meer beschikt over het kentekenbewijs, dan moet er bij de RDW een nieuwe kentekencard worden aangevraagd. De RDW stuurt dan een nieuwe kentekencard en een nieuwe tenaamstellingscode naar de eigenaar/aanvrager. De kentekencard heeft dan hetzelfde kenteken maar een ander documentnummer.
De kosten daarvoor bedragen € 31,50.

Tenaamstellingscode
Als de eigenaar/houder de kentekencard nog wel heeft maar de tenaamstellingscode niet meer, dan kan hij via de website van de RDW een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
De RDW stuurt de code vervolgens naar het adres van de geregistreerde eigenaar/houder. De kosten daarvoor bedragen (naar verwachting) € 20,00.

Met spoed een kentekencard aanvragen
Als de eigenaar/houder niet meer beschikt over het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode maar dezelfde dag nog een vervangend kentekenbewijs, een nieuwe tenaamstellingscode of beiden nodig heeft, kan hij kiezen voor een spoedaanvraag. De kosten van een spoedlevering van een kentekencard met tenaamstellingscode bedragen
€ 200,00. Overigens wordt er geen geld gerestitueerd als de oude kentekencard en/of code later alsnog wordt teruggevonden.