Kentekenbewijs in auto bewaren

Welk kentekenbewijs moet u in de auto bewaren en welk niet? Vaak vraagt de politie om u rijbewijs en kentekenbewijs wanneer zij u aanhouden maar welk kentekenbewijs moet u nu wel en niet bij u in de auto bewaren?

Per 1 januari komt er een nieuw kentekenbewijs. Lees hier alles over het?nieuwe kentekenbewijs.

Kentekenbewijzen die u WEL bij u in de auto moet bewaren

Onderstaande kentekenbewijzen moet u wel bij u in de auto bewaren. U bent verplicht deze te tonen wanneer de politie hierom vraagt.

Kentekenbewijs deel 1A (Voertuigbewijs)

Op dit kentekenbewijs staat informatie over de auto zelf. Het kentekenbewijs wordt in alleen vernieuwd als het beschadigd of vermist is, of als er bepaalde wijzigingen aan het voertuig zijn gedaan.

Dit kentekenbewijs bevat informatie over de auto, zoals het kenteken nummer op de nummerplaat, merk en type van de auto, de massa, het chassisnummer, bouwjaar, het soort brandstof, het aantal cilinders en de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven.

Deel IB – Tenaamstellingbewijs

Het tenaamstellingbewijs bevat gegevens van de huidige kentekenhouder. Als de auto van eigenaar wisselt moet men het kentekenbewijs overschrijven en wordt er een nieuw tenaamstellingbewijs uitgegeven.

Wanneer u zich met een auto op de openbare weg begeeft, moet u het complete kentekenbewijs Deel I (zowel het voertuigbewijs als het tenaamstellingbewijs) bij hebben en op verzoek kunnen tonen aan de politie.

Kentekenbewijs dat u NIET inde auto moet bewaren

Het overschrijvingsbewijs is nodig om het kenteken over te schrijven op een andere naam. Dit kentekenbewijs moet u niet in de auto bewaren maar op een veilige plek los van de andere kentekenbewijzen te bewaren. Indien iemand in het bezit komt van zowel deel I als deel II van het kentekenbewijs, kan hij zonder moeite de auto op zijn naam zetten.

Auto gestolen met alle kentekenbewijzen er nog in….dekking?

Vaak is een voorwaarden bij de autoverzekering dat u bij diefstal van u auto ALLE delen van het kentekenbewijs EN het overschrijvingsbewijs moet kunnen overhandigen. Kunt u dat niet omdat die nog in de auto lagen kan het zo zijn dat een autoverzekeraar op basis van de polisvoorwaarden GEEN uitkering doen.

Kijk daarom goed de polisvoorwaarden na of er in u geval wel dekking is.

Bereken online de premie voor een autoverzekering

Direct afsluiten