Autoalarm

Elk jaar worden er veel auto’s gestolen in Nederland. De meeste auto’s verdwijnen direct de grens over. Doordat moderne voertuigen steeds beter worden beveiligd, zijn oudere auto’s zeer in trek bij dieven. Een goed autoalarm is dus van belang.

Een alarmsysteem in de auto verkleint de kans op inbraak en diefstal. Beveiligingssystemen worden ingedeeld in vijf alarm klassen: van eenvoudig (alarm klasse 1) tot zeer uitgebreid (alarm klasse 5). Sinds 1998 zijn alle in Europa geproduceerde auto’s standaard voorzien van het eenvoudigste beveiligingssysteem. Voor diefstalgevoelige auto’s als cabrio’s en duurdere auto’s stellen autoverzekeraars uitgebreidere beveiligingseisen.

De Stichting KiwaSCM heeft de verschillende soorten alarmsystemen onderverdeeld in vijf alarm klassen. Valt het beveiligingssysteem in uw auto onder één van deze alarm klassen, dan ontvangt u hiervoor een certificaat.

Auto alarm klasse 1: startonderbreker

Onder alarm klasse 1 vallen de startonderbrekers. Alle Europese auto’s die vanaf 1998 zijn geproduceerd, zijn van een dubbele startonderbreking voorzien. Hierdoor wordt het veel moeilijker om een auto te starten zonder dat de sleutel in het contact zit. De startonderbreker schakelt automatisch in wanneer de sleutel uit het contact wordt gehaald.

Auto alarm klasse 2: alarmsysteem

Een auto alarmsysteem valt onder alarm klasse 2. Naast een startonderbreker is uw auto voorzien van inbraakdetectie. Zodra iemand het portier probeert te openen, gaat het auto alarm af en springen de knipperlichten aan.

Auto alarm klasse 3: alarmsystemen

Uitgebreidere alarmsystemen met hellingdetectie vallen onder alarm klasse 3. De hellingdetectie zorgt ervoor dat het alarm afgaat zodra uw auto omhoog wordt gekrikt om bijvoorbeeld de velgen te stelen.

Auto alarm klasse 4: voertuigvolgsysteem

Auto’s met een beveiligingssysteem uit alarm klasse 4 zijn uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Dit systeem wordt na diefstalmelding door de eigenaar op afstand ingeschakeld.

Auto alarm klasse 5: voertuigvolgsystemen

Een beveiligingssysteem uit alarm klasse 5 is hetzelfde als een beveiligingssysteem uit alarm klasse 4. Enig verschil is dat het voertuigvolgsysteem direct wordt ingeschakeld zodra het alarm afgaat.

Herkeuring autoalarm noodzakelijk!

Na het inbouwen van een autoalarm is het alarmcertificaat dat wordt afgegeven 3 jaar geldig. Het is dus van belang om het autoalarm te laten herkeuren voordat het certificaat is verlopen. Een herkeuring kunt u laten doen vanaf € 71,00.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!