ART slot

De meeste verzekeraars hebben een beveiligingseis bij een bromfietsverzekering of een motorverzekering. Deze eis stelt men bij een WA-diefstal of All-Risk dekking. Het slot moet dan een zogenaamde ART slot zijn.

Het ART-keurmerk kent verschillende beveiligingsniveaus die worden aangeduid met sterren. Dat sterrensysteem werkt simpel. Hoe meer sterren een slot heeft, des te beter is de beveiligingswaarde.

Verschillende categorieën ART-sloten:

Alle ART tweewielersloten zijn voor wat betreft de mate van beveiliging tegen diefstal verdeeld in categorieën 1 tot en met 5.

Vanzelfsprekend heeft een slot uit de categorie 1 een lagere diefstalpreventie dan een slot uit een hogere categorie. Een slot uit de categorie 5 heeft de zwaarste test uit het ART keuringsvoorschrift ondergaan. Een slot uit deze categorie kan door een verzekeraar worden verlangd bij het stallen van de motorfiets in de thuissituatie. Voor motoren die onderweg zijn zal een slot uit categorie 4 doorgaans voldoende zijn omdat deze sloten geschikt zijn om mee te nemen.

Verzekeringsmaatschappijen geven doorgaans in de polisvoorwaarden duidelijk aan – afhankelijk van het type tweewieler – uit welke categorie het toe te passen slot wordt verlangd als voorwaarde tot het verkrijgen van een verzekering.

ART Klasse 2 sloten:

Deze klasse is met name geschikt voor fietsen met of zonder hulpmotor

ART Klasse 3 sloten:

Deze klasse is met name geschikt voor bromfietsen

ART Klasse 4 sloten:

Deze klasse is met name geschikt voor motorfietsen

ART Slot

Juist gebruik ART slotcombinatie

Bij de aanschaf van een los ART goedgekeurd hangslot en een losse ART goedgekeurde ketting is het van belang om goed te kijken welke slotcombinaties* de juiste zijn.

In de praktijk komt het voor dat er (bijvoorbeeld) een ART goedgekeurde stalen ketting in combinatie met een niet ART goedgekeurd hangslot wordt toegepast.
Op de verpakking (met ART keurmerk!) van een los hangslot of een losse ketting dient altijd vermeld te zijn welke slotcombinaties er alleen mogelijk zijn. Let op dat hier niet van wordt afgeweken omdat andere slotcombinaties niet ART zijn goedgekeurd. Dit kan betekenen dat u niet voldoet aan de voorwaarden die uw verzekeraar stelt aan het slot.

*Met slotcombinaties wordt tevens een stalen ketting met remschijfslot of fietsringslot bedoeld.

Afbeelding: voorbeeld van hoe de slotcombinaties worden weergegeven op de verpakking.

Tekst kaartje AXA-DPI 110 bij juiste slotcombinatieART Slot

VB-slot-kaartje-LUMA-achterzijde bij juiste slotcombinatie

De lijst met ART goedgekeurde sloten en aanvullende informatie kunt u terugvinden op www.stichtingart.nl