ART slot

De meeste verzekeraars hebben een beveiligingseis bij een bromfietsverzekering of motorverzekering. Deze eis stelt men bij een WA-diefstal of allrisk dekking. Het slot dat gebruikt wordt, moet dan een zogenaamd ART slot zijn.

Het ART-keurmerk kent verschillende beveiligingsniveaus die worden aangeduid met sterren. Dat sterrensysteem werkt simpel. Hoe meer sterren een slot heeft, des te beter is de beveiligingswaarde.

Verschillende categorieën ART-sloten

ART-tweewielersloten zijn, voor wat betreft de mate van beveiliging tegen diefstal, verdeeld in categorieën 1 tot en met 5.

Vanzelfsprekend heeft een slot uit categorie 1 een lagere diefstalpreventie dan een slot uit een hogere categorie. Een slot uit de categorie 5 heeft de zwaarste test uit het ART keuringsvoorschrift ondergaan. Een slot uit deze categorie kan door een verzekeraar worden verlangd bij het stallen van de motorfiets in de thuissituatie. Voor motoren die onderweg zijn, zal een slot uit categorie 4 vaak voldoende zijn omdat deze sloten geschikt zijn om mee te nemen.

Verzekeringsmaatschappijen geven in de polisvoorwaarden vaak duidelijk aan – afhankelijk van het type tweewieler – uit welke categorie het slot moet komen als voorwaarde voor het verkrijgen van een verzekering.

ART Klasse 2 sloten

Deze klasse is met name geschikt voor fietsen met of zonder hulpmotor.

ART Klasse 3 sloten

Deze klasse is met name geschikt voor bromfietsen.

ART Klasse 4 sloten

Deze klasse is met name geschikt voor motorfietsen.

Juist gebruik ART slotcombinatie

Bij de aanschaf van een los ART goedgekeurd hangslot en een losse ART goedgekeurde ketting, is het van belang om goed te kijken welke slotcombinaties* de juiste zijn.

In de praktijk komt het voor dat bijvoorbeeld een ART goedgekeurde stalen ketting in combinatie met een niet ART goedgekeurd hangslot wordt gebruikt. Op de verpakking (met ART keurmerk!) van een los hangslot of een losse ketting dient altijd vermeld te zijn welke slotcombinaties er mogelijk zijn. Let op dat hier niet van wordt afgeweken. Andere slotcombinaties zijn niet ART goedgekeurd! Dit kan betekenen dat u niet voldoet aan de voorwaarden die uw verzekeraar stelt aan het slot.

*Met slotcombinaties wordt tevens een stalen ketting met remschijfslot of fietsringslot bedoeld.

Afbeelding: voorbeeld van hoe de slotcombinaties worden weergegeven op de verpakking.

Tekst kaartje AXA-DPI 110 bij juiste slotcombinatieART Slot

VB-slot-kaartje-LUMA-achterzijde bij juiste slotcombinatie

De lijst met ART goedgekeurde sloten en aanvullende informatie kunt u terugvinden op www.stichtingart.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereken de premie voor een scooterverzekering!