Keert de inboedelverzekering de dagwaarde of de nieuwwaarde uit?

Bij schade aan uw spullen heeft u uit de inboedelverzekering recht op een vergoeding van de nieuwwaarde, maar er zijn uitzonderingen. Wanneer krijgt u de nieuwwaarde uitgekeerd en wanneer de dagwaarde?

Bij schade aan uw spullen wilt u een uitkering uit de inboedelverzekering waarmee u de beschadigde of gestolen spullen weer terug kunt kopen. Voor de uitkering maakt het een groot verschil of de verzekeraar uit gaat van de dagwaarde of van de nieuwwaarde. De dagwaarde is de waarde van een object vlak vóór het ontstaan van de schade. U heeft bijvoorbeeld een televisie van een half jaar oud. Nieuw kostte de tv €1.000, maar bij verkoop gaat de televisie nu nog maar €700 opleveren. Dit is de dagwaarde, maar in de praktijk is het nog maar de vraag of u voor dit bedrag een vervangende televisie kunt kopen. De nieuwwaarde is €1.000, tenminste als de televisie nu ook nog €1.000 als nieuw kost.

Wanneer keert de verzekeraar de dagwaarde uit?

Verzekeraars hebben hierover verschillende bepalingen. In de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering staan de bepalingen over de nieuwwaarde en de dagwaarde. Vaak wordt de dagwaarde uitgekeerd als de huidige waarde lager is dan 40% van de nieuwwaarde. Dus als een bank nog maar €200 waard is en de nieuwwaarde is €1.000, dan keert de inboedelverzekering meestal de dagwaarde van €200 uit. De huidige waarde bepaalt de verzekeraar aan de hand van afschrijvingslijsten. Een bank schrijft u bijvoorbeeld in 10 jaar af, dus jaarlijks zakt de waarde volgens de verzekeraar met 10%. Zodra de bank ouder is dan 6 jaar, zakt de waarde onder de 40% en wordt maximaal de dagwaarde uitgekeerd. De verzekeraar kan ook in de volgende gevallen de uitkering afstemmen op de dagwaarde:

  • Als de spullen niet meer gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn. Bijvoorbeeld een op de zolder opgeslagen stoel
  • Schade aan vaartuigen en aanhangers (bijvoorbeeld in de garage opgeslagen)
  • Schade aan zonweringen en antennes
  • Spullen die u geleend heeft

Hoeveel schrijft u af op uw inboedel volgens de inboedelverzekering?

Steeds meer verzekeraars publiceren de afschrijvingslijsten waarmee ze werken. In deze lijsten kunt u aflezen wat op dit moment de waarde is van bepaalde onderdelen van uw inboedel. Een kast schrijft u bijvoorbeeld in tien jaren af. Een vier jaar oude kast heeft dus nog een waarde van 60% van de nieuwwaarde. Als bij een brand de kast verloren gaat, krijgt u nog steeds de nieuwwaarde uitgekeerd. Dat kan anders zijn als de kast ongebruikt op de zolder staat.

Bereken online de premie voor een inboedelverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 30-09-2020

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op