Hoe zit het met eigen risico bij een inboedelverzekering?

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering kan de term ‘eigen risico’ naar voren komen en met u besproken worden. Dit is ook bij de inboedelverzekering het geval. Wat is eigen risico en wat houdt dit in?

Wat is eigen risico?

Bij een verzekering kunt u een eigen risico hebben. Dit eigen risico geldt veelal per schadegebeurtenis. Een eigen risico houdt in dat een gedeelte van de schade standaard voor uw eigen rekening is.

Voorbeeld: u heeft een schade van € 5.000,-. Op de verzekeringspolis staat dat u een risico heeft van € 250,- per gebeurtenis. U krijgt dus maximaal € 4.750,- vergoed.

Voorbeeld: u woont in Amsterdam en heeft € 1.000,-schade door diefstal. Op de verzekeringspolis staat dat u een eigen risico heef van € 250,- per gebeurtenis. Omdat u in de 1 van de grote steden woont geldt een aanvullend eigen risico van € 100,-. U krijgt in dit geval maximaal € 650,- vergoed.

Heb je eigen risico bij een inboedelverzekering?

Bij de meeste verzekeraars heeft u hier een keuze in. Hoe hoger het eigen risico dat u kiest, des te lager de verzekeringspremie wordt (u krijgt dus korting). De verzekeraar hoeft u bij een hoger eigen risico namelijk standaard minder uit te keren bij een schade.

Er zijn verzekeraars die een eigen risico altijd verplicht stellen. Vaak is dit dan geen hoog bedrag. De gedachte hierachter is dat dit een drempel opwerpt om standaard iedere kleine schade te claimen op de inboedelverzekering. Elke schademelding betekent namelijk administratief werk voor de verzekeraar, ook de kleine schades. Dit kost de verzekeraar veel tijd en uiteindelijk dus ook geld.

Daarnaast hopen verzekeraars dat u extra zuinig bent en wordt op uw spullen, door het vaststellen van een verplicht eigen risico.
Verzekeraars kunnen bij bepaalde schadegevallen een afwijkend eigen risico instellen. In praktijk komt dat voor bij bijvoorbeeld diefstal/inbraak (met name in de grote steden) en storm.

Bij het aanvragen van een inboedelverzekering zal met u besproken worden hoe het zit met het eigen risico bij deze specifieke verzekeraar. Daarnaast is de hoogte van het eigen risico altijd terug te vinden op uw polisblad en in de polisvoorwaarden.

Zijn er inboedelverzekeringen zonder eigen risico?

Er zijn verzekeraars die u de mogelijkheid bieden om een inboedelverzekering af te sluiten zonder eigen risico. De hoogte van het eigen risico is altijd van invloed op de premie.

Is het verstandig om een hoog eigen risico te kiezen bij een inboedelverzekering?

Of het verstandig is om te kiezen voor een eigen risico bij de inboedelverzekering hangt altijd van uw persoonlijke en financiële situatie. Een hoog eigen risico is niet standaard verstandig of onverstandig te noemen. Waar u over na zult moeten denken is of u dit eigen risico gemakkelijk voor uw eigen rekening kunt nemen bij schade, en dat bijvoorbeeld meerdere keren per jaar. In hoeverre is dit haalbaar voor u en weegt dit op tegen de premiekorting die u krijgt bij dit hogere eigen risico? Dit allemaal kan de kosten van een inboedelverzekering bepalen.

Klanten over een inboedelverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
7.7
Gemiddelde score
Gebasseerd op 17 reviews
phj Wesseling
Goed
Alex
Namens mijn moeder (81jr) een klacht/vraag ingediend. Zonder interactie is inboedelwaarde verhoogd. Moet eerst hele check door om antwoord te krijgen waarom. Check door, alles ingeleverd, wat denk je? Krijg geen antwoord, krijg nieuw voorstel en inderdaad het kan goedkoper. Briljant.......
Lot (schoondochter van J.Th. Offermans-van Beest
Na uw telefonische informatie is het opzeggen via de pc eenvoudig. Ik ga ervan uit dat de opzegging per direct is en dat het teveel betaalde met factuur nr. 28281397 op mijn bankrekening nr. NL14ABNA 0480763542 zo spoedig mogelijk door u wordt terugbetaald. Ik ben verhuisd naar een verpleeghuis, waar ik de inboedelverzekering niet meer nodig heb.

Goedkope inboedelverzekering