Hypotheek

ZZP hypotheek

Ook als ZZP’er is het mogelijk om een hypotheek aan te vragen. De regels voor zelfstandig ondernemers liggen wel iets anders dan voor mensen in loondienst.
Er zijn daarnaast een aantal zaken waar u als zelfstandig ondernemer rekening mee moet houden wanneer u een hypotheek af wilt sluiten.

Maximale ZZP hypotheek

Bij het berekenen van de maximale hypotheek wordt onder anderen gelet op uw inkomen, dat van uw partner en of u eventuele schulden heeft.
In het geval van een ZZP’er wordt bij het berekenen van de hypotheek niet het jaarinkomen gebruikt, maar een zogenaamd toetsinkomen.
Het toetsinkomen wordt over het algemeen berekend door de gemiddelde winst van de onderneming (voor de aftrek van belasting) over de afgelopen drie jaar te meten.

Bij de berekening wordt meestal ook een prognose gemaakt van de verwachte winst over het jaar dat nog loopt.
In onderstaand rekenvoorbeeld ziet u hoe het toetsinkomen wordt berekend. Dit wordt berekend aan de hand van de winst voor aftrek van belasting.

Rekenvoorbeeld alleenstaande ZZP’er

Winst jaar 1: €70.000
Jaar 2: €75.000
Jaar 3: €70.000
Prognose jaar 4: €80.000

Toetsinkomen: €73.750

Bereken online uw maximale hypotheek

Waar wordt op gelet bij een ZZP hypotheek?

Naast dat er gekeken wordt naar uw inkomen, kijken hypotheekverstrekkers nog naar een aantal andere zaken. Eén van deze zaken is de solvabiliteit van uw onderneming. Met solvabiliteit wordt de verhouding tussen uw eigen vermogen en het totale vermogen waarmee de onderneming gefinancierd is, bedoeld. U kunt de solvabiliteit van uw onderneming berekenen door het eigen vermogen door het totale vermogen te delen.
Gemiddeld zult u een solvabiliteit van minimaal 0.25 nodig hebben.

Een andere factor waar op gelet wordt is de liquiditeit van uw bedrijf. Dit is de verhouding tussen geld dat u op korte termijn ontvangt (vlottende activa) en geld dat u op korte termijn moet betalen (kortlopende schulden).
U kunt de liquiditeit berekenen door de vlottende activa door de kortlopende schulden te delen.
Gemiddeld zult u een liquiditeit van boven de 1 nodig hebben.

 

 

Een hypotheek als beginnend ZZP’er

Als u nog geen drie jaar actief bent als ZZP’er zal er gekeken worden naar de winst in de jaren dat u actief bent. Vaak wordt er dan niet 100% van uw toetsinkomen gebruikt, maar een gedeelte daarvan. Hierdoor kunt u ook als beginnend ZZP’er een hypotheek aanvragen.
Wanneer u minimaal een volledig jaar ZZP’er bent, kunt u gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie.

Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een hypotheek met een lagere hypotheekrente. Door een hypotheek met NHG-garantie af te sluiten komt u financieel niet in de problemen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen staat garant. Dit is zowel een voordeel voor uzelf maar ook voor de hypotheekverstrekker.

Bereken de maximale hypotheeknhg-verhoogd

Nationale Hypotheek Garantie verhoogd

In dit artikel gaan wij in op hoe de Nationale Hypotheek Garantie nu eigenlijk...

Lees meer
familie-hypotheek

De familie-hypotheek: Aantrekkelijk alternatief mits goed geregeld

In de media kunt u steeds vaker artikelen tegenkomen over de “familie-hypotheek”. Terecht, want...

Lees meer
hypotheekrente-historisch-laag

Hypotheekrente blijft duurzaam laag

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, waarschuwt dat de historisch lage hypotheekrente...

Lees meer