Hypotheek

Hypotheek vergelijken

Voordat u een hypotheek gaat afsluiten, is het belangrijk om te kijken welke hypotheek het beste bij u en uw financiële situatie past.
Hierbij moet u kijken naar -de verschillende hypotheekvormen, -het actuele rentepercentage, -de rentevastperiode en -uw maandlasten.

Hypotheekvormen vergelijken

Met verschillende hypotheekvormen wordt de manier waarop u de hypotheek aflost, bedoeld.
Er zijn in Nederland verschillende hypotheekvormen met zijn eigen voor- en nadelen. De meest populaire hypotheekvormen zijn:

  • Een aflossingsvrije hypotheek
  • Een lineaire hypotheek
  • Een annuïteitenhypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij u alleen rente betaalt en geen aflossing.
Hierdoor zijn uw maandelijkse lasten een stuk lager dan bijvoorbeeld bij een annuïteitenhypotheek
of een lineaire hypotheek waar u de gehele hypotheek in delen moet aflossen. De aflossingsvrije hypotheek is van alle hypotheekvormen de meest eenvoudige. Vanwege de lage maandlasten is deze hypotheek ook zeer geliefd.

Bij een lineaire hypotheek lost u elke maand een zelfde deel van uw hypotheek af. De looptijd van de meeste hypotheken is 30 jaar. Zo lost u de hypotheek in 360 gelijke delen af (30 jaar x 12 maanden).

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij u elke maand dezelfde bruto maandlasten betaalt. Het bedrag aan maandlasten wordt ook wel de annuïteit genoemd en daar komt ook de naam annuïteitenhypotheek vandaan.

Bereken online uw maximale hypotheek

Actuele hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die u betaalt voor uw hypotheek. De actuele hypotheekrente kan per dag verschillen. Bij een hypotheekofferte is het dan ook belangrijk dat niet de actuele hypotheekrente gebruikt wordt.
De laagste hypotheekrente is vrijwel altijd de hypotheekrente op basis van de Nationale Hypotheek Garantie. Verder is het zo dat de hypotheekrentes vrijwel altijd lager zijn bij minder grote en onbekende banken dan bij de bekende grotere banken.

 

Rentevastperiode vergelijken

Per rentevastperiode verschillen de hypotheekrentes. Hoe langer de periode, hoe hoger de rentetarieven. Dit heeft er mee te maken dat u  meer zekerheid heeft voor een lange periode, hierdoor is de rente hoger.

De hypotheekrente wordt afgeleid van de kapitaalmarktrente en de geldmarktrente. De kapitaalmarktrente is de rente die de Nederlandse overheid betaalt om geld te lenen. De geldmarktrente is de rente waartegen banken elkaar geld lenen.

Maandlasten

De maandlasten voor uw hypotheek zijn de kosten die u maandelijks aan uw hypotheek betaalt. Deze kosten worden gevormd door de aflossing plus de rente. Van de rente die u betaalt krijgt u een deel terug van de Belastingdienst. Deze renteaftrek is niet van toepassing op het bedrag dat u aflost.

De maandlasten voor een hypotheek zijn onder te verdelen in de bruto- en netto maandlasten. Onder bruto maandlasten valt het bedrag dat elke maand wordt afgeschreven van uw bankrekening en wordt overgemaakt naar de hypotheekverstrekker. De netto maandlasten zijn de bruto maandlasten min de belasting die u terugkrijgt. Zo worden de bruto maandlasten uw netto maandlasten.

Een vergelijking in maandlasten tussen de verschillende hypotheekvormen vindt u op de pagina Maandlasten Hypotheek

Bereken de maximale hypotheek