Hypotheek

Hypotheek met studieschuld

De hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen, hangt voor het grootste gedeelte af van uw inkomen en dat van uw eventuele partner. Daarnaast wordt er gekeken of u spaargeld heeft of (studie)schulden. De schulden die u heeft, worden vastgelegd in een BKR-registratie. Het is een wettelijke plicht dat kredietverstrekkers elke lening moeten aanmelden bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR).

Wanneer u een studieschuld heeft, wordt deze niet bij de BKR vastgelegd, maar bij DUO. Studieschuld heeft dus wel degelijk invloed op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen.

Maximale hypotheek met studieschuld

Door schulden zal uw maximale hypotheek afnemen. Niet iedere schuld telt even zwaar mee.
Er is een verschil in de wegingsfactor tussen de verschillende schulden. Een BKR-registratie telt zwaarder dan een studieschuld, zoals u hieronder kunt zien.

  • BKR-registratie: 2%
  • Studieschuld oude stelsel: 0,75%
  • Studieschuld nieuwe stelsel (leenstelsel): 0,45%

Bereken online uw maximale hypotheek

Studieschuld versneld aflossen

Het kan verstandig zijn als u een studieschuld heeft en een hypotheek wilt gaan afsluiten om versneld uw studieschuld af te lossen.
Of dit loont, heeft te maken met de hoogte van uw openstaande studieschuld, de hoeveelheid hypotheek die u kunt krijgen en de kosten van de woning die u op het oog heeft.
Als de hypotheek net te laag is voor de woning die u op het oog heeft en u nog een klein gedeelte van uw studieschuld open heeft staan, is het waarschijnlijk een goede keuze om het versneld af te lossen. Als er nog veel studieschuld openstaat en u een groot deel van uw spaargeld zou moeten gebruiken om de schuld af te lossen, is het wellicht handiger om uw spaargeld te gebruiken om het huis te kopen en later uw studieschuld af te betalen.

Het is in sommige gevallen ook mogelijk om een studieschuld af te lossen door middel van een schenking. Er zijn een aantal regels die belangrijk zijn om rekening mee te houden als u door middel van een schenking een huis wilt kopen of uw studieschuld af wilt betalen. Onderstaande bedragen gelden voor het jaar 2019.

  • Ouders mogen jaarlijks €5.427 belastingvrij schenken aan hun kind.
  • Ouders mogen eenmalig €26.040 belastingvrij schenken aan hun kind (tussen 18 en 40 jaar).
  • Andere mensen dan uw ouders mogen per jaar €2.173 belastingvrij schenken.

Er is een uitzondering op bovenstaande regels. Ouders mogen aan hun kind een bedrag tot €102.000 schenken dat voor een huis gebruikt mag worden. U moet kunnen aantonen dat het bedrag is gebruikt voor de aankoop van het huis, een verbouwing of voor de aflossing van de hypotheek.
Als u gebruik wilt maken van deze regeling, vervalt de eenmalige schenking van €26.040.

Studieschuld verzwijgen

Een studieschuld staat, zoals hierboven te lezen is, niet geregistreerd bij het BKR. Hierdoor kunnen hypotheekverstrekkers niet zien of u een studieschuld heeft en als u deze heeft hoe hoog deze is. Dit moet u altijd zelf aangeven. Het verzwijgen van een studieschuld brengt de volgende risico’s met zich mee:

  • Het recht op een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vervalt
  • De hypotheekverstrekker ontdekt de studieschuld en weigert u een hypotheek te verstrekken
  • U komt later in de problemen doordat u meer leent dan u kan betalen

Het is dus belangrijk dat u altijd eerlijk bent over uw studieschuld wanneer u een hypotheek af wilt sluiten, zodat u niet in de problemen komt.

Bereken de maximale hypotheek