Hypotheekrente. Overzicht van de actuele rentes

Hypotheekrente is de rente die u betaalt voor uw hypotheek. Per rentevastperiode verschillen de hypotheekrentes. Hoe langer de periode, hoe hoger de rentetarieven. Dit heeft er mee te maken dat u  meer zekerheid heeft voor een lange periode, hierdoor is de rente hoger.

De rente voor een hypotheek wordt afgeleid van de kapitaalmarktrente en de geldmarktrente. De kapitaalmarktrente is de rente die de Nederlandse overheid betaalt om geld te lenen. De geldmarktrente is de rente waartegen banken elkaar geld lenen.

Actuele hypotheekrente

De actuele hypotheekrente kan per dag verschillen. Bij een hypotheekofferte is het dan ook belangrijk dat niet de actuele rente gebruikt wordt.
De laagste hypotheekrente is vrijwel altijd de hypotheekrente op basis van de Nationale Hypotheek Garantie. Verder is het zo dat de hypotheekrentes vrijwel altijd lager zijn bij minder grote en onbekende banken dan bij de bekende grotere banken.

Hypotheekrenteaftrek

Of de hypotheekrente aftrekbaar is, heeft te maken met het type hypotheek dat u kiest. In principe zijn alle nieuwe hypotheken waarbij u in 30 jaar de hypotheek volledig aflost, aftrekbaar. Voorbeelden hiervan zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De rente is niet aftrekbaar bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken.

De overheid is het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek aan het afbouwen. Het maximale aftrekpercentage is in 2019 teruggelopen met 0,5% ten opzichte van 2018. In de komende jaren zal de maximale hypotheekrenteaftrek jaarlijks dalen met 3%. Dit betekent dat in 2023 voor ieder huishouden de hypotheekrenteaftrek uitkomt op 37,05%.

Bereken de maximale hypotheekhypotheek
aansprakelijk-maar-geen-eigenaar

Let op: Wel aansprakelijk voor hypotheek maar geen eigenaar woning

Het aangaan van een schuld in het kader van een hypotheek maakt iemand nog...

Lees meer
onder-de-grond

Huis kopen? Let ook op eventuele vervuilde grond en asbest!

Is er dubbel glas? Zijn er vochtplekken in het plafond? Zit de buitenkant goed...

Lees meer
huis-verkopen-en-blijven-wonen

Huis verkopen met recht om te blijven wonen?

In Nederland kenden we het niet zo, maar het begint te komen..

Lees meer