Hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die u betaalt voor uw hypotheek. Per rentevastperiode verschillen de hypotheekrentes. Hoe langer de periode, hoe hoger de rentetarieven. Dit heeft er mee te maken dat u  meer zekerheid heeft voor een lange periode, hierdoor is de rente hoger.

De hypotheekrente wordt afgeleid van de kapitaalmarktrente en de geldmarktrente. De kapitaalmarktrente is de rente die de Nederlandse overheid betaalt om geld te lenen. De geldmarktrente is de rente waartegen banken elkaar geld lenen.

Actuele hypotheekrente

De actuele hypotheekrente kan per dag verschillen. Bij een hypotheekofferte is het dan ook belangrijk dat niet de actuele hypotheekrente gebruikt wordt.
De laagste hypotheekrente is vrijwel altijd de hypotheekrente op basis van de Nationale Hypotheek Garantie. Verder is het zo dat de hypotheekrentes vrijwel altijd lager zijn bij minder grote en onbekende banken dan bij de bekende grotere banken.

Hypotheekrenteaftrek

Of de hypotheekrente aftrekbaar is, heeft te maken met het type hypotheek dat u kiest. In principe zijn alle nieuwe hypotheken waarbij u in 30 jaar de hypotheek volledig aflost, aftrekbaar. Voorbeelden hiervan zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De hypotheekrente is niet aftrekbaar bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken.

De overheid is het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek aan het afbouwen. Het maximale aftrekpercentage is in 2019 teruggelopen met 0,5% ten opzichte van 2018. In de komende jaren zal de maximale hypotheekrenteaftrek jaarlijks dalen met 3%. Dit betekent dat in 2023 voor ieder huishouden de hypotheekrenteaftrek uitkomt op 37,05%.

Bereken de maximale hypotheekhypotheek
woningmarkt-tot-rust

Woningmarkt lijkt tot rust te komen

Er zijn steeds meer tekenen dat de “gekte op de woningmarkt” aan het voorbijgaan...

Lees meer
Huis-kopen-voor-verhuur

Huis kopen om te verhuren? Laat u goed adviseren!

Het is een voor de hand liggende vraag waarbij het antwoord om nuance vraagt.

Lees meer
chronische-ziekte-hypotheek

Chronische ziekte? Extra aandacht bij aanvraag hypotheek

In dit artikel zien we hoe de praktijk helaas vaak is, wanneer u een...

Lees meer