Hypotheek oversluiten

Bent u van plan om uw hypotheek over te sluiten? Of wilt u weten of het voor u voordelig is om uw hypotheek over te sluiten?
Een hypotheek oversluiten is als het ware het aflossen en gelijk opnieuw afsluiten van een hypotheek tegen een nieuw rentetarief.

Oversluiten hypotheek voordelig?

Het oversluiten van uw hypotheek kan zinvol zijn als u op korte termijn lagere maandlasten wilt. Ook kan het nuttig zijn als u op langere termijn de zekerheid wilt van lagere maandlasten.
Als de hypotheekrente lager is dan de rente waartegen uw huidige hypotheek is afgesloten, kan het oversluiten van uw hypotheek u een voordeel opleveren.
Het is meestal wel zo dat wanneer u uw hypotheek wilt oversluiten u een boete moet betalen. U zult dus van tevoren moeten berekenen of het voor u voordelig is om uw hypotheek over te sluiten.
Bij het oversluiten van uw hypotheek heft u de bestaande hypotheek op, omdat u deze vervroegd aflost, betaalt u daar een boete over. Daarnaast betaalt u extra kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Uw hypotheek oversluiten kan vooral interessant zijn als de hypotheekrente op het moment van oversluiten laag is en u verwacht dat de hypotheekrente aan het eind van uw rentevastperiode (veel) hoger is.

 

Bereken online uw maximale hypotheek

Hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die u betaalt voor uw hypotheek. Per rentevastperiode verschillen de hypotheekrentes. Hoe langer de periode, hoe hoger de rentetarieven. Dit heeft er mee te maken dat u  meer zekerheid heeft voor een lange periode, hierdoor is de rente hoger.

De hypotheekrente wordt afgeleid van de kapitaalmarktrente en de geldmarktrente. De kapitaalmarktrente is de rente die de Nederlandse overheid betaalt om geld te lenen. De geldmarktrente is de rente waartegen banken elkaar geld lenen.

Actuele hypotheekrente

De actuele hypotheekrente kan per dag verschillen. Bij een hypotheekofferte is het dan ook belangrijk dat niet de actuele hypotheekrente gebruikt wordt.
De laagste hypotheekrente is vrijwel altijd de hypotheekrente op basis van de Nationale Hypotheek Garantie. Verder is het zo dat de hypotheekrentes vrijwel altijd lager zijn bij minder grote en onbekende banken dan bij de bekende grotere banken.

Bereken de maximale hypotheeknhg-verhoogd

Nationale Hypotheek Garantie verhoogd

In dit artikel gaan wij in op hoe de Nationale Hypotheek Garantie nu eigenlijk...

Lees meer
familie-hypotheek

De familie-hypotheek: Aantrekkelijk alternatief mits goed geregeld

In de media kunt u steeds vaker artikelen tegenkomen over de “familie-hypotheek”. Terecht, want...

Lees meer
hypotheekrente-historisch-laag

Hypotheekrente blijft duurzaam laag

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, waarschuwt dat de historisch lage hypotheekrente...

Lees meer