Hypotheek

Overlijdensrisicoverzekering

Als u een hypotheek heeft, is daar doorgaans een overlijdensrisicoverzekering aan gekoppeld. Deze verzekering keert uit, tijdens de looptijd van uw hypotheek, wanneer u of uw partner komt te overlijden. Dit geld gaat naar de hypotheekverstrekker voor het aflossen van de openstaande hypotheekschuld.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Veel banken stellen een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Dit is omdat de verzekering een garantie vormt voor de bank. Het kan ook zijn dat deze verzekering pas verplicht is wanneer u meer dan een bepaald percentage leent van de getaxeerde woningwaarde, bijvoorbeeld 80 procent.

Wanneer een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht wordt gesteld, kunt u er zelf voor kiezen om deze af te sluiten. Dit kan nuttig zijn als de nabestaanden te weinig financiële buffers hebben om het overlijden op te kunnen vangen. Wanneer er echter voldoende spaargeld aanwezig is, is een overlijdensrisicoverzekering wellicht niet nodig.

Bereken online uw maximale hypotheek

Overlijdensrisicoverzekering keuzes

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering krijgt u een aantal keuzes, namelijk:

 • Sluit u de verzekering voor uzelf af of voor uw partner?
  Als uw partner fulltime werkt en u twee dagen in de week dan is het verstandig om het leven van uw partner te verzekeren. Dit omdat jullie gezin, op financieel gebied, het meest afhankelijk is van uw partner. Het is ook mogelijk om beide personen te verzekeren.
 • Voor welk bedrag verzekert u uw leven?
  Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kiest u ook het bedrag waarvoor u zich verzekert. Bekijk hierbij goed wat nodig is om de hypotheek van jullie huis (deels) te kunnen afbetalen en om de eventuele kinderen op te kunnen voeden.
 • Welke looptijd kiest u?
  De looptijd van een overlijdensrisicoverzekering legt u van tevoren vast. Wanneer de verzekerde na die datum overlijdt, keert de verzekeraar niets uit.
 • Kiest u voor een dalende uitkering?
  U kunt ervoor kiezen om bij uw overlijdensrisicoverzekering de daling van de verzekering gelijk te laten lopen met de daling van uw hypotheekschuld. Hierbij kunt u aangeven of u deze lineair of annuïtair wilt laten dalen.
  Een lineaire daling wil zeggen dat de uitkering iedere maand met hetzelfde percentage daalt.
  Bij een annuïtaire daling daalt de uitkering de eerste jaren een klein beetje en in de loop van de jaren wordt de daling in verhouding steeds groter. Deze daling sluit goed aan bij een annuïteitenhypotheek.

Bereken de maximale hypotheek