Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een hypotheek met een lagere hypotheekrente. Door een hypotheek met NHG-garantie af te sluiten komt u financieel niet in de problemen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen staat garant. Dit is zowel een voordeel voor uzelf maar ook voor de hypotheekverstrekker.

Als u een hypotheek laat berekenen met NHG dan zult u merken dat u goedkoper uit bent dan bij een hypotheek zonder NHG. Dit komt door de zekerheid die de Nationale Hypotheek Garantie geeft. Bij vrijwel alle banken krijgt u korting op een NHG-hypotheek.
Wilt u weten of een hypotheek met NHG voor u een optie is, u leest het hier.

Bereken online uw maximale hypotheek

Nationale Hypotheek Garantie Voorwaarden

Als u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie betaalt u een vast percentage (1% in 2019) van het totale hypotheekbedrag aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.
De kosten voor de NHG kunt u meefinancieren met uw hypotheek en zijn volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
De stichting stopt alle bijdragen in een fonds. Wanneer u onverhoopt in financiële problemen komt door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of scheiding, kan het zijn dat u op termijn uw hypotheek niet meer kan betalen. Hierdoor kan het zijn dat u uw huis moet verkopen. Wanneer uw huis te weinig oplevert om uw volledige hypotheek te kunnen aflossen, blijft er een restschuld over. Als u deze restschuld niet kunt betalen, omdat u bijvoorbeeld niet genoeg spaargeld heeft dan neemt de NHG de restschuld over. Deze restschuld wordt betaald uit het fonds waaraan u zelf ook een gedeelte heeft bijgedragen.

De NHG is er niet om u uit de brand te helpen wanneer u uw maandlasten niet meer kunt betalen. Pas bij gedwongen verkoop van uw huis en het risico op een permanente schuld, schiet de NHG te hulp.

Nationale Hypotheek Garantie Grens

Vanaf begin 2017 mag een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie maximaal €247.450 bedragen. Het huis mag dan niet meer kosten dan €245.000 euro. Als u van plan bent om uw nieuwe woning energiezuiniger te maken, dan kan uw hypotheek met NHG verhoogd worden naar 106% van de maximale koopsom naar €259.700. Het is dan nog wel zo dat het huis niet meer mag kosten dan €245.000.

De NHG-grens gaat in 2019 omhoog naar €290.000. Bij energiebesparende maatregelen wordt deze grens €307.400. Deze verhoging heeft te maken met de stijgende huizenprijzen. Door de verhoging van de grens vallen meer woningen binnen het prijspeil.

Energiebesparende maatregelen

U kunt uw hypotheek met NHG verhogen naar 106% van de maximale koopsom. Hiervoor moet u uw huis energiezuiniger maken. Deze maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook voor een lagere energierekening.
U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende maatregelen: -Het aanschaffen van een HR-ketel, – Nieuwe (energiezuinige) kozijnen en/of deuren, -Het opnieuw isoleren van het dak, de gevel of de vloer, -Het aanschaffen van zonnepanelen.

Bereken de maximale hypotheeknationale-hypotheek-garantie

Welke voordelen heeft de Nationale Hypotheek Garantie?

Wat zijn de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie en wat levert het u...

Lees meer
woningmarkt-tot-rust

Woningmarkt lijkt tot rust te komen

Er zijn steeds meer tekenen dat de “gekte op de woningmarkt” aan het voorbijgaan...

Lees meer
Huis-kopen-voor-verhuur

Huis kopen om te verhuren? Laat u goed adviseren!

Het is een voor de hand liggende vraag waarbij het antwoord om nuance vraagt.

Lees meer