Maximale hypotheek berekenen

Wanneer u van plan bent een huis te gaan kopen, bent u benieuwd naar hoeveel u maximaal kunt lenen, u wilt dan uw maximale hypotheek berekenen.Maximale-Hypotheek-Berekenen

Maar wilt u wel een maximale hypotheek of liever niet? De hoogte van deze hypotheek verandert jaarlijks. In 2018 is de maximale hypotheek 100%. Ook in 2019 blijft dit percentage gelijk op 100%. Dit betekent dat u maximaal 100% van de waarde van de woning kunt lenen en de extra kosten uit eigen zak moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten koper, zoals een hypotheekadviseur, notaris en de makelaarskosten. In de toekomst daalt mogelijk dit percentage. Het is dus belangrijk dat u altijd eigen geld kunt inbrengen om een deel van de kosten koper mee te betalen.

Bent u benieuwd naar hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen? U kunt hieronder online uw premie berekenen.

Bereken online uw maximale hypotheek

Voordat u op zoek gaat naar uw droomhuis is het belangrijk om uw hypotheek te berekenen. U weet dan precies hoeveel u kunt lenen, wat de maandlasten zullen zijn en of het voor u mogelijk is om het huis te kopen. Uw hypotheek berekenen kunt u dus het beste van tevoren doen, dit voorkomt teleurstellingen achteraf.

Waar moet u op letten bij het berekenen van de hypotheek?

U kunt online makkelijk en snel uw hypotheek berekenen. Hoeveel hypotheek u kunt krijgen, hangt af van hoe duur het huis is dat u wilt gaan kopen en wat de afgesproken rente is. Iedere maand betaalt u voor de hypotheek. Dit wordt aflossen genoemd. In 30 jaar heeft u de bank helemaal terugbetaald en is het huis van u. Naast de aflossing per maand betaalt u iedere maand ook rente over het geleende geld.
Hoeveel u kunt en wilt lenen, bepaalt welke huizen u zult gaan bezichtigen. Wees realistisch bij het zoeken naar een huis en zorg ervoor dat u geen huizen gaat bezichtigen die u niet zult kunnen kopen.

Wilt u een maximale hypotheek of liever niet? De hoogte van die hypotheek verandert jaarlijks. In 2018 is de maximale hypotheek 100%. Ook in 2019 blijft dit percentage gelijk op 100%. Dit betekent dat u maximaal 100% van de waarde van de woning kunt lenen en de extra kosten uit eigen zak moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten koper, zoals een hypotheekadviseur, notaris en de makelaarskosten. In de toekomst daalt mogelijk dit percentage. Het is dus belangrijk dat u altijd eigen geld kunt inbrengen om een deel van de kosten koper mee te betalen.

Bent u benieuwd naar hoeveel hypotheek u kunt krijgen? U kunt online uw premie berekenen.

Verschillende hypotheekvormen

Er zijn verschillende hypotheekvormen waar u voor kunt kiezen. Het verschilt per hypotheekvorm of uw bruto- en nettobedrag per maand gelijk blijft, hoger of lager wordt.
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen de  hypotheekrente over het hypotheekbedrag. Hierdoor betaalt u de hypotheek niet terug. U kunt aflossen, zodat u ook minder rente hoeft te betalen. Wanneer u niet aflost, blijft de hypotheekschuld even hoog. Als u besluit het huis te verkopen, wordt de opbrengst van het huis gebruikt om de hypotheekschuld in één keer af te lossen.

Bij een lineaire hypotheek lost u maandelijks een vast bedrag af en daarnaast betaalt u rente. Dit zorgt ervoor dat het brutobedrag tijdens de looptijd daalt, omdat het bedrag wat open staat steeds minder wordt en u dus minder rente hoeft te betalen. Aan het eind van de looptijd heeft u de hypotheek helemaal afgelost.

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u de gehele looptijd een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. De samenstelling van het bedrag dat u maandelijks betaalt, verandert per maand. In het begin betaalt u een groot deel aan rente en weinig aan aflossing. Per maand verschuift de samenstelling van het bedrag. Aan het eind van de looptijd heeft u de hypotheek helemaal afgelost.

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u uw geldverstrekker de zekerheid dat uw hypotheekschuld wordt terugbetaald wanneer u dit zelf niet kunt doen. In geval van echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner springt NHG bij.

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mag de lening niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde, tenzij er sprake is van energiebesparende voorzieningen. In dat geval mag de lening niet hoger zijn dan 106% van de woningwaarde.
De maximale hypotheek voor aankoop is €265.000 (100% van de marktwaarde). Dit bedrag geldt ook als maximale hypotheek bij oversluiten, inclusief bijkomende kosten. In geval van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek €280.900 (106% van de marktwaarde).
Voor NHG betaalt u een eenmalig bedrag. In 2018 is dit 1% over het totale hypotheekbedrag. In ruil voor de zekerheid die NHG biedt, bieden verzekeraars of banken een rentekorting op de hypotheek. Dit voordeel kan oplopen tot 0,7% per jaar.

Bereken de maximale hypotheeklenen-of-investeren

Lenen of investeren?

Heeft u een wat oudere woning? Dan is het goed mogelijk dat de woning...

Lees meer
kopen-om-te-verhuren

Veel voetangels en klemmen bij kopen om te verhuren

Spaargeld brengt nauwelijks of geen rente op en bij beleggen in aandelen of edelmetalen...

Lees meer
verborgen-gebreken

Verborgen gebreken

Hoe hard durft u als koper vast te houden aan de wens om de...

Lees meer