Maandlasten Hypotheek

De maandlasten voor uw hypotheek zijn de kosten die u maandelijks aan uw hypotheek betaalt. Deze kosten worden gevormd door de aflossing plus de rente. Van de rente die u betaalt krijgt u een deel terug van de Belastingdienst. Deze renteaftrek is niet van toepassing op het bedrag dat u aflost.

De maandlasten voor een hypotheek zijn onder te verdelen in de bruto- en netto maandlasten. Onder bruto maandlasten valt het bedrag dat elke maand wordt afgeschreven van uw bankrekening en wordt overgemaakt naar de hypotheekverstrekker. De netto maandlasten zijn de bruto maandlasten min de belasting die u terugkrijgt. Zo worden de bruto maandlasten uw netto maandlasten.

Bereken online uw maximale hypotheek

Maandlasten bij verschillende hypotheekvormen

Bij zowel een lineaire hypotheek als een annuïteitenhypotheek lost u elke maand een stuk van uw hypotheek af.
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente en lost u niks af.

Een annuïteitenhypotheek heeft elke maand dezelfde bruto maandlasten. Het netto bedrag verschilt wel per maand. Bij deze hypotheekvorm is het namelijk zo dat u het eerste jaar weinig aflost en het laatste jaar juist heel veel. Hierdoor wordt uw voordeel door de hypotheekrenteaftrek iedere maand iets kleiner.

Een lineaire hypotheek heeft niet elke maand dezelfde maandlasten. Aan het begin van de looptijd van de hypotheek zijn de maandlasten hoger dan bij een annuïteitenhypotheek. Naar het einde van de looptijd worden de maandlasten steeds kleiner.

Maandlasten berekenen

Wilt u weten wat u per maand gaat betalen? U kunt makkelijk en snel online uw maximale hypotheek berekenen. Zo heeft u meteen een indicatie van uw maandlasten.

Bereken de maximale hypotheekaansprakelijk-maar-geen-eigenaar

Let op: Wel aansprakelijk voor hypotheek maar geen eigenaar woning

Het aangaan van een schuld in het kader van een hypotheek maakt iemand nog...

Lees meer
onder-de-grond

Huis kopen? Let ook op eventuele vervuilde grond en asbest!

Is er dubbel glas? Zijn er vochtplekken in het plafond? Zit de buitenkant goed...

Lees meer
huis-verkopen-en-blijven-wonen

Huis verkopen met recht om te blijven wonen?

In Nederland kenden we het niet zo, maar het begint te komen..

Lees meer