Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Eén van de eerste vragen die de meeste mensen hebben die een huis willen gaan kopen is: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Daarnaast vragen mensen zich af welke hypotheekvormen er zijn en welke vorm het beste is in hun situatie.Hoeveel-Hypotheek

De hoogte van de maximale hypotheek verandert jaarlijks. In 2018 is de maximale hypotheek 100%. Ook in 2019 blijft dit percentage gelijk op 100%. Dit betekent dat u maximaal 100% van de waarde van de woning kunt lenen en de extra kosten uit eigen zak moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten koper, zoals een hypotheekadviseur, notaris en de makelaarskosten. In de toekomst daalt mogelijk dit percentage. Het is dus belangrijk dat u altijd eigen geld kunt inbrengen om een deel van de kosten koper mee te betalen.

Bent u benieuwd naar hoeveel hypotheek u kunt krijgen?
U kunt online uw maximale hypotheek berekenen.

 

Bereken online uw maximale hypotheek

Hoeveel kan ik lenen voor een hypotheek?

U bent benieuwd hoeveel u kunt lenen voor uw hypotheek. Dit is heel logisch, want dan weet u in welke prijsklasse u een huis kunt gaan zoeken.

Alle verzekeraars en banken moeten de maximale hypotheek berekenen volgens standaard regels. Ze mogen wel besluiten om uiteindelijk een lagere hypotheek aan te bieden.
Bij het berekenen van uw maximale hypotheek wordt er gelet op uw leeftijd, uw inkomen en type dienstverband, koopt u het huis alleen of met partner en eventuele andere financiële verplichtingen.

Hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die u betaalt voor een hypotheek. Hypotheekrentes verschillen per rentevast periode. Dit wil zeggen hoe langer de periode, hoe hoger de rentetarieven.
De actuele hypotheekrente is de hypotheekrente van dit moment en kan per dag verschillen. Anders gezegd is de actuele hypotheekrente gebaseerd op hoe het gaat met de economie.
Het is dus belangrijk dat in de offerte voor een hypotheek niet de actuele hypotheekrente geldt.

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van uw rentevast periode. Hoe langer de rentevast periode, hoe langer u dezelfde vaste lasten betaalt voor uw hypotheek.
Meestal staat een hypotheekrente voor 10 jaar vast. U kunt er zelf voor kiezen of u een rentevast periode kiest voor 5, 10 of 20 jaar. Hoe langer uw hypotheekrente vast staat, hoe hoger de hypotheekrente is. U betaalt dus voor de zekerheid van een lange rentevast periode.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een variabele hypotheekrente. Bij een variabele rente kan de rente elk moment stijgen en dalen. Een hypotheek met een variabele rente is vaak goedkoper, doordat u minder zekerheid heeft dan bij een vaste rente.

BKR-registratie en geld lenen

Wanneer u geld leent, wordt dit geregistreerd het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit is een centraal informatiesysteem voor kredieten. Wanneer u een lening aangaat, ongeacht de hoogte en het product, wordt dit geregistreerd bij het BKR. Wanneer u rood staat bij uw bank of creditcard wordt dit ook geregistreerd.
Verzekeraars en banken weten hierdoor dat u een lening heeft en voor welk bedrag deze lening is. Ook bepalen ze aan de hand hiervan of het nog verantwoord is om u een nieuwe lening te geven. Met een BKR-registratie is het meestal wel mogelijk om een lening te krijgen.

Bereken hoeveel hypotheek u kan aanvragennhg-verhoogd

Nationale Hypotheek Garantie verhoogd

In dit artikel gaan wij in op hoe de Nationale Hypotheek Garantie nu eigenlijk...

Lees meer
familie-hypotheek

De familie-hypotheek: Aantrekkelijk alternatief mits goed geregeld

In de media kunt u steeds vaker artikelen tegenkomen over de “familie-hypotheek”. Terecht, want...

Lees meer
hypotheekrente-historisch-laag

Hypotheekrente blijft duurzaam laag

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, waarschuwt dat de historisch lage hypotheekrente...

Lees meer