Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is één van de meest populaire hypotheekvormen van Nederland. Dit heeft te maken met de begrijpelijke wijze van hypotheek aflossen en door de fiscale voordelen via de hypotheekrenteaftrek.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij u elke maand dezelfde bruto maandlasten betaalt. Het bedrag aan maandlasten noemt men ook wel de annuïteit. Daar komt dan ook de naam annuïteitenhypotheek vandaan.

Bereken online uw maximale hypotheek

Maandlasten annuïteitenhypotheek

Elke maand zijn, bij een annuïteitenhypotheek, de bruto maandlasten van de hypotheek gelijk. Het bedrag dat u per maand betaalt, bestaat uit twee gedeeltes, namelijk: de hypotheekrente en de aflossing.

In het eerste jaar van een annuïteitenhypotheek betaalt u veel rente en weinig aflossing. Uw netto maandlasten zijn daardoor relatief laag, omdat u een groot gedeelte van de betaalde rente terug krijgt van de Belastingdienst door de hypotheekrenteaftrek.

In het laatste jaar van een annuïteitenhypotheek is dit precies andersom. U betaalt dan juist veel aflossing en nog heel weinig rente. Uw netto maandlasten zijn dan relatief hoog.

Aflossen annuïteitenhypotheek

Het aflossen van een annuïteitenhypotheek gaat, verdeeld in blokken van 10 jaar, op de volgende manier:

  • De eerste 10 jaar lost u 23% van de hypotheek af
  • De daaropvolgende 10 jaar lost u 32% van de hypotheek af
  • De laatste 10 jaar lost u 45% van de hypotheek af

Na 30 jaar heeft u zo de hele hypotheek afgelost en is het huis van u.

Andere hypotheekvormen

Annuïteitenhypotheek

Naast een annuïteitenhypotheek is ook een lineaire hypotheek populair. Bij deze hypotheekvorm lost u elke maand een zelfde deel van uw hypotheek af, verdeeld over 360 delen. (30 jaar x 12 maanden) Bij de lineaire hypotheek geldt daardoor dat u in het begin meer betaalt dan bij een annuïteitenhypotheek en aan het eind van de looptijd juist minder.

Over 30 jaar gezien zal de lineaire hypotheek iets goedkoper zijn dan de annuïteitenhypotheek. Door de inflatie wordt uw geld en dus ook uw schuld iets minder waard. Hierdoor komen beide hypotheekvormen per saldo ongeveer hetzelfde uit.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij u alleen rente betaalt en geen aflossing. Hierdoor zijn uw maandelijkse lasten een stuk lager dan bijvoorbeeld bij een annuïteitenhypotheek

Bereken de maximale hypotheeknationale-hypotheek-garantie

Welke voordelen heeft de Nationale Hypotheek Garantie?

Wat zijn de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie en wat levert het u...

Lees meer
woningmarkt-tot-rust

Woningmarkt lijkt tot rust te komen

Er zijn steeds meer tekenen dat de “gekte op de woningmarkt” aan het voorbijgaan...

Lees meer
Huis-kopen-voor-verhuur

Huis kopen om te verhuren? Laat u goed adviseren!

Het is een voor de hand liggende vraag waarbij het antwoord om nuance vraagt.

Lees meer