Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is één van de meest populaire hypotheekvormen van Nederland. Dit heeft te maken met de begrijpelijke wijze van hypotheek aflossen en door de fiscale voordelen via de hypotheekrenteaftrek.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij u elke maand dezelfde bruto maandlasten betaalt. Het bedrag aan maandlasten noemt men ook wel de annuïteit. Daar komt dan ook de naam annuïteitenhypotheek vandaan.

Bereken online uw maximale hypotheek

Maandlasten annuïteitenhypotheek

Elke maand zijn, bij een annuïteitenhypotheek, de bruto maandlasten van de hypotheek gelijk. Het bedrag dat u per maand betaalt, bestaat uit twee gedeeltes, namelijk: de hypotheekrente en de aflossing.

In het eerste jaar van een annuïteitenhypotheek betaalt u veel rente en weinig aflossing. Uw netto maandlasten zijn daardoor relatief laag, omdat u een groot gedeelte van de betaalde rente terug krijgt van de Belastingdienst door de hypotheekrenteaftrek.

In het laatste jaar van een annuïteitenhypotheek is dit precies andersom. U betaalt dan juist veel aflossing en nog heel weinig rente. Uw netto maandlasten zijn dan relatief hoog.

Aflossen annuïteitenhypotheek

Het aflossen van een annuïteitenhypotheek gaat, verdeeld in blokken van 10 jaar, op de volgende manier:

  • De eerste 10 jaar lost u 23% van de hypotheek af
  • De daaropvolgende 10 jaar lost u 32% van de hypotheek af
  • De laatste 10 jaar lost u 45% van de hypotheek af

Na 30 jaar heeft u zo de hele hypotheek afgelost en is het huis van u.

Andere hypotheekvormen

Annuïteitenhypotheek

Naast een annuïteitenhypotheek is ook een lineaire hypotheek populair. Bij deze hypotheekvorm lost u elke maand een zelfde deel van uw hypotheek af, verdeeld over 360 delen. (30 jaar x 12 maanden) Bij de lineaire hypotheek geldt daardoor dat u in het begin meer betaalt dan bij een annuïteitenhypotheek en aan het eind van de looptijd juist minder.

Over 30 jaar gezien zal de lineaire hypotheek iets goedkoper zijn dan de annuïteitenhypotheek. Door de inflatie wordt uw geld en dus ook uw schuld iets minder waard. Hierdoor komen beide hypotheekvormen per saldo ongeveer hetzelfde uit.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij u alleen rente betaalt en geen aflossing. Hierdoor zijn uw maandelijkse lasten een stuk lager dan bijvoorbeeld bij een annuïteitenhypotheek

Bereken de maximale hypotheeknhg-verhoogd

Nationale Hypotheek Garantie verhoogd

In dit artikel gaan wij in op hoe de Nationale Hypotheek Garantie nu eigenlijk...

Lees meer
familie-hypotheek

De familie-hypotheek: Aantrekkelijk alternatief mits goed geregeld

In de media kunt u steeds vaker artikelen tegenkomen over de “familie-hypotheek”. Terecht, want...

Lees meer
hypotheekrente-historisch-laag

Hypotheekrente blijft duurzaam laag

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, waarschuwt dat de historisch lage hypotheekrente...

Lees meer