Hypotheek

Hypotheek afsluiten

Wanneer u een huis wilt kopen, moet u waarschijnlijk een hypotheek afsluiten.
Een hypotheek is een lening die u afsluit om een huis te kunnen kopen. Huizen zijn erg duur en meestal kunt u dit geld niet in één keer betalen. Hierdoor is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Vaak is de looptijd van een hypotheek 30 jaar. Dat wil zeggen dat u 30 jaar de tijd heeft om de lening terug te betalen. Het huis dat gekocht wordt, dient als onderpand voor de lening. Officieel heet dat onderpand de ‘hypotheek’. De lening wordt dan ook ‘hypothecaire lening’ genoemd.

Wat komt er allemaal kijken bij het afsluiten van een hypotheek?, waar moet u op letten? Hoe komt u aan de meest voordelige hypotheek?

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen?

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen, hangt af van hoe duur het huis is dat u wilt gaan kopen en wat de afgesproken rente is. Iedere maand betaalt u voor de hypotheek. Dit wordt aflossen genoemd. In 30 jaar heeft u de bank helemaal terugbetaald en is het huis van u. Naast de aflossing per maand betaalt u iedere maand ook hypotheekrente over het geleende geld. Een hypotheek aflossen, kan op drie manieren, namelijk door:

  • De verkoop van uw huis
  • Elke maand een (klein) deel af te lossen
  • Los te sparen voor aflossing en na 30 jaar in één keer de hypotheek af te lossen

Bent u benieuwd naar hoeveel hypotheek u kunt krijgen? U kunt online gemakkelijk uw premie berekenen.

Bereken online uw maximale hypotheek

Verschillende hypotheekvormen 

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u kiezen tussen verschillende hypotheekvormen.
Met verschillende hypotheekvormen wordt de manier waarop u de hypotheek aflost, bedoeld. Er zijn in Nederland verschillende hypotheekvormen met zijn eigen voor- en nadelen.
De meest populaire hypotheekvormen zijn:

Meer informatie over deze hypotheken vindt u op de pagina’s door te klikken op de verschillende hypotheken.
Welke hypotheekvorm het beste bij u past, hangt af van de beslissing of u de hypotheek tussentijds wilt aflossen en de manier waarop u dat zou willen doen.

Nationale Hypotheek Garantie 

Als u een hypotheek gaat afsluiten, zult u zien dat u voor sommige hypotheken Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt krijgen. Met de Nationale Hypotheek Garantie bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperkt u met NHG de financiële risico’s  van een eigen koopwoning. Zo weet u zeker dat u nooit teveel leent en u voldoende geld overhoudt, naast uw maandelijkse woonlasten, voor andere uitgaven zoals boodschappen en verzekeringen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen staat borg voor jouw hypothecaire lening, waardoor uw hypotheekverstrekker minder risico loopt. Hierdoor kan de hypotheekrente lager zijn. Wanneer u de hypotheek niet meer kunt betalen en uw huis gedwongen verkocht moet worden, kan met de NHG de restschuld op uw hypotheek worden kwijtgescholden.

Bereken de maximale hypotheek