Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij u alleen rente betaalt en geen aflossing.
Hierdoor zijn uw maandelijkse lasten een stuk lager dan bijvoorbeeld bij een annuïteitenhypotheekAflossingsvrije-Hypotheek
of een lineaire hypotheek waar u de gehele hypotheek in delen moet aflossen. De aflossingsvrije hypotheek is van alle hypotheekvormen de meest eenvoudige. Vanwege de lage maandlasten is deze hypotheek ook zeer geliefd.

Een aflossingsvrije hypotheek aflossen

Ook een aflossingsvrije hypotheek moet u uiteraard uiteindelijk aflossen. Omdat u er niet specifiek voor spaart en omdat u tussendoor ook niks aflost, zijn er enkele situaties van toepassing, namelijk:

  • Wanneer uw huis voldoende in waarde is gestegen, kunt u met de opbrengst van de verkoop uw hypotheek aflossen.
  • U heeft zelf genoeg spaargeld waarmee u een eventuele restschuld hypotheek na het verkopen van uw woning kunt opvangen.

Bereken online uw maximale hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek als aanvulling

Als aanvulling op een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek sluiten veel mensen een aflossingsvrije hypotheek af. De lage maandlasten zijn voor veel mensen nog altijd een interessant argument om voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen, ondanks dat de rente niet meer fiscaal aftrekbaar is.

Maandlasten aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek zijn de maandlasten relatief laag, omdat u alleen rente betaalt en geen aflossing. Bij alle nieuwe aflossingsvrije hypotheken is de hypotheekrenteaftrek afgeschaft. Dit betekent dat uw bruto hypotheeklasten gelijk zijn aan uw netto hypotheeklasten. Wanneer u voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten dan heeft u wel recht op aftrek van uw hypotheekrente. Hypotheekrenteaftrek is bedacht om een huis kopen aantrekkelijker te maken. Van de hypotheekrente die u betaalt, krijgt u een groot deel terug van de Belastingdienst.

Bereken hoeveel hypotheek u kan aanvragensamenwonen

Samenwonen of samen een woning?

De stap om te gaan samenwonen is snel gemaakt, maar hoe regel je de...

Lees meer
verduurzamen-woning

Verduurzamen van uw woning? Denk aan uw opstalverzekering

In de komende jaren zullen veel huiseigenaren, met of zonder lopende hypotheek, maatregelen nemen...

Lees meer
onderhoud-hypotheek

Wel uw auto en niet uw hypotheek

Iedereen weet het: een auto heeft af en toe onderhoud nodig. Als u de...

Lees meer