Hypotheek

Hypotheek aflossen

Bent u van plan om uw hypotheek af te lossen? Of wilt u weten of het voor u voordelig is om uw hypotheek (vervroegd) af te lossen?
Met hypotheek aflossen, wordt het terugbetalen van de lening aan de bank bedoeld. Een hypotheek aflossen gebeurt  normaal gesproken in maximaal 30 jaar.

Looptijd hypotheek

De looptijd van een hypotheek is de periode waarin u de hypotheek moet aflossen. De looptijd van een hypotheek is meestal 30 jaar, maar kan ook korter zijn. De maximale periode waarin u recht heeft op hypotheekrenteaftrek is dan ook 30 jaar.

Bereken online uw maximale hypotheek

Aflossen verschillende hypotheekvormen

De manier van hypotheek aflossen, verschilt per hypotheekvorm. Hieronder worden de verschillende vormen besproken met daarbij de manier van aflossen.

De populairste manier voor een hypotheek aflossen, is de annuïteitenhypotheek. Wanneer u uw hypotheek gaat berekenen, zult u zien dat u bruto elke maand hetzelfde bedrag betaalt. De verhouding tussen hypotheekrente en aflossing verandert daardoor steeds bij deze hypotheekvorm. U betaalt steeds meer aan aflossing en minder aan hypotheekrente. Hierdoor daalt uw belastingvoordeel, aangezien de rente daalt. Uw netto maandlasten zullen steeds iets hoger uitkomen.

Een goed alternatief voor de annuïteitenhypotheek is de lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvorm lost u elke maand hetzelfde bedrag af. In het eerste jaar is de rente heel hoog en in het laatste jaar (meestal is dit het 30e jaar) heel laag. Hierdoor dalen, tijdens de looptijd, de maandlasten maar ook het belastingvoordeel.

Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u meestal tussendoor niets af. Om de hypotheek terug te kunnen betalen, moet u uw  huis verkopen. Als de verkoop van uw huis niet voldoende opbrengt, kunt u de restschuld bij het aflossen van uw hypotheek financieren met spaargeld.

Hypotheek vervroegd aflossen voordelig?

Wanneer u spaargeld op de bank heeft staan waar u iets mee wilt doen, kan het een prima idee zijn om (een deel van) uw hypotheek af te lossen. Uw spaargeld op de bank levert momenteel nauwelijks rente op. Zolang u minder rente over uw spaargeld krijgt dan u over uw hypotheek betaalt, is het slim om uw spaargeld in uw hypotheek te steken. Zeker als uw huidige rentevastperiode al enkele jaren loopt. Hierdoor zullen uw maandlasten lager worden en daar heeft u iedere maand opnieuw plezier van.

Hypotheek aflossen aandachtspunten

  • Zorg dat u voldoende spaargeld overhoudt voor uw vaste lasten en financiële tegenvallers. Gebruik alleen spaargeld dat u echt kunt missen.
  • Als uw hypotheek uit meerdere leningdelen bestaat, kunt u het beste het deel met de hoogste rente eerst aflossen.
  • Heeft u schulden waar u meer rente over betaalt dan over uw hypotheek? Los dan eerst deze schulden af.

Bereken de maximale hypotheeknhg-verhoogd

Nationale Hypotheek Garantie verhoogd

In dit artikel gaan wij in op hoe de Nationale Hypotheek Garantie nu eigenlijk...

Lees meer
familie-hypotheek

De familie-hypotheek: Aantrekkelijk alternatief mits goed geregeld

In de media kunt u steeds vaker artikelen tegenkomen over de “familie-hypotheek”. Terecht, want...

Lees meer
hypotheekrente-historisch-laag

Hypotheekrente blijft duurzaam laag

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, waarschuwt dat de historisch lage hypotheekrente...

Lees meer