Auto invoeren uit Duitsland

Een auto kopen in Duitsland kan een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. Auto’s in Nederland zijn duurder omdat men de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) moet betalen. Duitsland kent deze belasting niet en daarom zijn zowel nieuwe als gebruikte auto’s een stuk goedkoper.

Bij het invoeren en te naam stellen van een auto uit Duitsland moet er BPM-aangifte worden gedaan. Er bestaat een kortingsregeling voor gebruikte auto’s op het bruto BPM-bedrag die gebaseerd is op de gebruiksduur van de auto. Deze regeling kan ervoor zorgen dat het invoeren van een gebruikte auto uit Duitsland bijzonder voordelig kan zijn. Klik hier voor meer informatie over het berekenen van de BPM.

Bij het invoeren van een auto uit Duitsland moeten er een aantal stappen worden gevolgd voordat de auto op de Nederlandse openbare weg mag.

Exportkenteken

Wij kunnen u niet helpen bij de aanvraag van een exportkenteken. Het is mogelijk dat men in Duitsland pas een exportkenteken willen afgeven na bewijs van verzekering. Ons verzekeringsbewijs is een geldig verzekeringsbewijs in Europa. Alleen de ervaring leert dat sommige beambte in Duitsland dit bewijs niet willen accepteren. Wij adviseren u dit van te voren dus goed te checken.

BTW-aangifte doen

U hoeft alleen BTW-aangifte te doen als het een nieuwe auto betreft. Onder een nieuwe auto verstaan we auto’s die minder dan 6.000 kilometer hebben gereden of auto’s waarvan het kenteken minder dan zes maanden oud is.

Auto laten onderzoeken door de RDW

Bij het invoeren moet de auto worden onderzocht door een keuringsstation van de RDW.

BPM-aangifte doen

Tijdens het onderzoek ontvangt u een BPM-aangifteformulier. Met dit formulier gaat u naar het BPM-aangiftepunt waar u het verschuldigde BPM-bedrag dient te betalen. In ieder RDW-keuringsstation vindt u een BPM-aangiftepunt van de Belastingdienst.

Ontvangst kentekenbewijs en kentekenplaten aanbrengen

Na ongeveer vier werkdagen ontvangt u het kentekenbewijs waarmee u de nieuwe kentekenplaten kunt laten maken.

Motorrijtuigenbelasting betalen en autoverzekering afsluiten

U ontvangt automatisch een acceptgiro voor de motorrijtuigenbelasting. Een WA- of Allriskverzekering kunt u heel voordelig afsluiten bij Diks Verzekeringen.