800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Zakelijk Cyberverzekering slachtoffer cybercriminaliteit

Wat te doen als u slachtoffer bent van cybercriminaliteit?

Om de kans op een cyberaanval te verminderen, kunt u veel doen. Met een cyberverzekering verzekert u zich tegen de gevolgen van incidenten met betrekking tot digitale processen.

Internetcriminelen zijn er in verschillende soorten en maten. Het kunnen individuele personen zijn, organisaties, activisten of zelfs staatsgebonden groepen. Deze mensen kunnen verschillende motieven hebben. Zo gebruiken ze vaak het internet om te protesteren, mensen te mobiliseren of mensen/bedrijven af te persen of te chanteren. Het doel is meestal het verdienen van geld. Internetcriminelen kunnen op meerdere manieren online uw bedrijf aanvallen. Wat moet u doen als u slachtoffer bent van een cyberaanval?

Bereken direct de premie voor uw cyberverzekering

slachtoffer-cybercriminaliteit

Hoe moet u handelen bij een cyberaanval?

Mocht u te maken krijgen met een cyberaanval is het belangrijk dat u rustig blijft, maar wel snel handelt.
Volg onderstaand stappenplan:

1. Verbreek direct de internetverbinding

Op het moment dat er een cyberaanval plaatsvindt, is het belangrijk dat u direct de internetverbinding verbreekt. Op deze manier voorkomt u eventuele verdere verspreiding van uw gegevens.

2. Informeer de IT-afdeling

Informeer de IT-afdeling en laat iemand naar de computer(s) kijken waar de aanval op is gepleegd. Criminele infecteren computers vaak met malware. Dit is de verzamelnaam voor schadelijke software. Ga dus goed na of dit ook bij u het geval is. U kunt malware verwijderen, maar beter is om het systeem opnieuw te (laten) installeren.

3. Maak een back-up

Indien mogelijk maak dan een back-up van uw bestanden. Zet uw back-up echter pas terug als u zeker weet dat het 100% veilig is.
Het is sowieso goed om een back-up van uw systeem te maken. Zo heeft u altijd een kopie van uw bestanden.

4. Informeer uw bank en blokkeer eventuele betaalrekeningen

Laat uw bank weten dat u slachtoffer bent van een cyberaanval en blokkeer direct eventuele betaalrekeningen. Wees extra alert op verdachte activiteiten op uw rekening en vraag aan uw bank om dit ook te doen. Bij phishing is het verstandig om uw wachtwoorden te veranderen. De kans is namelijk zeer groot dat de criminelen achter uw wachtwoorden zijn gekomen. Zorg bij het veranderen voor sterke wachtwoorden en gebruik niet voor meerdere websites hetzelfde wachtwoord.

5. Doe aangifte bij de politie

Doe bij elke vorm van internetcriminaliteit ook altijd aangifte bij de politie. Deze vorm van criminaliteit is namelijk strafbaar. Het algemene telefoonnummer van de politie is: 0900-8844, maar u kunt ook bij de lokale politie aangifte doen.

Alpina biedt de mogelijkheid om een cyberverzekering voor uw bedrijf af te sluiten.

Heeft u vragen met betrekking tot een cyberverzekering? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag! Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883712.

Bereken direct de premie van uw cyberverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op