Is een groene kaart voor uw caravan verplicht?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvangt u de groene kaart van uw verzekeraar. Gaat u met uw caravan op vakantie naar het buitenland? Dan kan het zijn dat u een extra groene kaart voor uw caravan nodig heeft.

Aanhangwagens en caravans worden in Nederland (mee)verzekerd op de WA verzekering van het trekkende motorrijtuig. Dit houdt in dat er maar een groene kaart wordt afgegeven. Ook in het geval wanneer er een aparte caravanverzekering is afgesloten.

Wanneer groene kaart voor caravans verplicht?

De groene kaart voor caravans is verplicht wanneer:

  • U op vakantie gaat naar Polen, Duitsland, Kroatië of Spanje, én:
  • het totale gewicht (leeggewicht + laadvermogen) van uw caravan is zwaarder dan 750 kilogram.

In bovenstaande gevallen heeft u dus een groene kaart voor uw caravan nodig. Weet u nog niet precies waar uw reis naartoe gaat? Dan is het verstandig om op voorhand toch een groene kaart voor uw caravan aan te vragen. Zo weet u in ieder geval zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan. Als u geen groene kaart bij u heeft, dan loopt u risico op het krijgen van een boete.

Hoe zit het met de groene kaart voor de auto?

In Nederland is het niet verplicht om de groene kaart voor uw auto bij u te hebben. In het buitenland kunnen er andere regels gelden. Zo zijn er een aantal landen waar de groene kaart nog verplicht is. Lees hier in welke landen de groene kaart verplicht is voor de auto.

Groene kaart; handig om bij u te hebben

Ook al is het niet overal verplicht. Toch kan het handig zijn om de groene kaart bij u te hebben, zeker ook in het buitenland. Op de groene kaart staat allerlei praktische informatie, zoals telefoonnummers die u nodig heeft bij een pech, schade of diefstal. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. In heel Europa is de groene kaart hetzelfde opgezet waardoor deze ook in het buitenland goed te lezen is door bijvoorbeeld te politie.

Bereken direct de premie van uw caravanverzekering!