caravanverzekering

Caravanverzekering vergelijken: direct uw caravan verzekeren!

Nu met Gratis verhaalservice
Direct online afsluiten
Direct online afsluiten
14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
8.1
Beoordeling verzekeringen

U staat er misschien niet bij stil, maar wist u dat de premieverschillen bij caravanverzekeringen groot zijn? Dit geldt ook voor de verschillen in dekking. Is uw caravan al verzekerd en wilt u weten of u goed en goedkoop verzekerd bent? Vergelijk uw caravanverzekering en verbaas u over de besparing en ruime dekking bij sommige verzekeraars.

Vaak komen eigenaren er bij schade pas achter dat hun caravan niet goed verzekerd is. Helaas is dat te laat. U doet er verstandig aan om in actie te komen voordat u schade hebt. De verschillen tussen verzekeringen lichten wij graag toe.

Welke dekking biedt uw caravanverzekering?

Een caravanverzekering biedt standaard dekking tegen brand en diefstal. Vaak betaalt de verzekeraar ook uit bij stormschade. Hagelschade is een compleet ander verhaal. De weersomstandigheden worden steeds heftiger. Dat betekent vaker storm en flinke regenbuien. Veel eigenaren van caravans zijn ervan overtuigd dat de caravanverzekering ook dekking biedt bij schade door een hagelbui. Dat kan inderdaad het geval zijn, maar bij steeds meer verzekeraars is dit optioneel. Door een hagelbui kan de schade in de duizenden euro’s lopen. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een goede caravanverzekering.

Waarop letten bij een caravanverzekering?

Vooral verzekerden die al jaren bij dezelfde verzekeraar zitten kunnen veel geld besparen door over te stappen. U kunt in uw huidige caravanverzekering ook over verzekerd of onderverzekerd zijn. U heeft bijvoorbeeld nog een voortent verzekerd die u niet meer gebruikt, of u heeft recent een mover gekocht voor het verplaatsen van de caravan, zonder deze mee te verzekeren. Het is daarom van belang om uw caravanverzekering regelmatig te controleren.

Hoe vergelijk ik mijn caravanverzekering?

Het vergelijken van een caravanverzekering is eenvoudig. Op Diks.nl beantwoordt u een paar vragen en binnen enkele minuten ziet u wat u kunt besparen. Het zijn over het algemeen vragen die uit uw hoofd te beantwoorden zijn. Om te voorkomen dat u iets over het hoofd ziet, vragen wij u ook naar de waarde van de:

 • Voortent / luifel
 • Eventuele aanbouw
 • Inboedel
 • Mover

Vergelijk online de premie voor een caravanverzekering

Wat is de beste caravanverzekering?

Wij bieden u vervolgens een overzicht van de premies die verzekeraars in rekening brengen. Hierbij maken wij onderscheid tussen:

 • Standaarddekking
 • Uitgebreide dekking
 • Extra uitgebreide dekking

Dit doen wij om de keuze te vereenvoudigen. Onder de knop “info” vindt u meer informatie over de dekking in de polis. Op deze manier kunt u de goedkoopste caravanverzekering selecteren met de dekking die het beste bij uw caravan past. Uiteraard wilt u een zo ruim mogelijke dekking, maar de premie moet wel redelijk zijn.

Hagelschade meeverzekeren en de hoogte van het eigen risico

Dit zijn belangrijke punten waarop caravanverzekeringen verschillen. Daarom geven wij deze verschillen naast de premies een prominente plaats in de vergelijking. Het wel of niet meeverzekeren van hagelschade maakt een zeer groot verschil. Dit geldt ook voor de hoogte van het eigen risico. U kunt beter € 10 per jaar meer betalen voor een caravanverzekering zonder eigen risico, dan € 150 euro risico betalen bij schade. In de praktijk blijkt dat de goedkoopste verzekeraars naar verhouding vaak de beste dekking bieden.

Aparte groene kaart voor een aanhanger

Gaat u met een aanhanger of caravan naar het buitenland? Misschien moet u dan een tweede groene kaart aanvragen voor uw aanhanger of caravan. In Nederland worden aanhangwagens en caravans (mee)verzekerd op de WA verzekering van het trekkende voertuig. Op uw groene kaart wordt dan de code AF vermeld. Gaat u naar Duitsland, Polen of Spanje met een aanhanger of caravan? Dan heeft u een tweede groene kaart nodig als uw aanhanger of caravan zwaarder is dan 750 kg. Deze zware aanhangers of caravans hebben een eigen kenteken. Daarom heeft u in deze landen een tweede groene kaart op het kenteken van de aanhanger of caravan nodig. Wanneer u een aparte groene kaart nodig heeft voor uw aanhanger of caravan dan adviseren wij u vroegtijdig een (aparte) groene kaart aan te vragen. Klik hier voor de 8 dingen die u moet weten over een groene kaart.

Uw huidige caravanverzekering opzeggen

Is uw huidige caravanverzekering meer dan één jaar geleden afgesloten? U kunt de verzekering in dat geval per direct opzeggen. Dit doet u door een brief te sturen aan de verzekeraar waarin u aangeeft van de polis af te willen. Officieel moet het aangetekend, maar tegenwoordig is een e-mail vaak ook al genoeg. Bel een paar dagen na het opzeggen met de verzekeraar om na te vragen of ze de opzegging ontvangen hebben. Dit bespaart u de kosten van het aangetekend versturen.

Veelgestelde vragen bij een caravanverzekering

Is een caravanverzekering verplicht?

In Nederland geldt een verzekeringsplicht voor motorrijtuigen maar een caravan kan zichzelf niet voortbewegen. Voor een caravan geldt dan ook geen verzekeringsplicht. Het is logischerwijs wel verstandig om een verzekering af te sluiten omdat u in de meeste gevallen een flink bedrag heeft neergeteld voor de caravan. Lees meer over caravanverzekering verplicht>>

Wat houdt de nieuw- en dagwaarde dekking in?

Als u met uw caravan schade toebrengt aan andere dan wordt dit gedekt door uw WA autoverzekering. Schade aan uw caravan ontstaan door bijvoorbeeld brand, explosie, zelfontbranding of storm en hagel valt niet onder de dekking. Hiervoor moet u een aparte caravanverzekering afsluiten. Voor nieuwe caravan (tot circa 5 jaar oud) kunt u een caravanverzekering met nieuwwaarde dekking afsluiten, dit kunt u zien als  de Allrisk verzekering voor caravans. Voor caravans tussen de circa 5-15 jaar kunt een dagwaarde dekking afsluiten. In zo’n geval bent u maximaal verzekerd tot het bedrag wat uw caravan op dat moment waard is.

Is een groene kaart voor een caravan verplicht?

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvangt u in principe altijd een groene kaart, die geldt als internationaal verzekeringsbewijs. Wanneer u met de caravan op vakantie gaat naar het buitenland dan is het mogelijk dat u een extra groene kaart voor u caravan nodig heeft. Lees hierover meer>>

Kan ik een caravanverzekering schorsen?

Het tarief van een caravanverzekering houdt al rekening met het recreatieve (beperkte) gebruik van een caravan. Hierdoor kan een caravanverzekering niet worden geschorst.

Zijn mijn voortent en mover ook mee te verzekeren?

Ja, alle aan- en bijbouw is mee te verzekeren. Zoals een voortent, mover, fietsenrek of bijzettentje. U moet de waarde hiervan apart doorgeven tijdens de aanvraag van de verzekering.

Is hagel-en stormschade mee te verzekeren?

Wilt u uw caravan ook verzekeren bij hagel of storm? Met deze dekking kunt u zich hiervoor verzekeren. U krijgt dan een vergoeding voor de schade. En heeft u een hagelbestendig dak? Dan krijgt u maar liefst 70% korting op uw premie voor deze dekking. Ook heeft u geen extra eigen risico bij hagelschade. Als u geen hagelbestendig dak heeft, dan heeft u een extra eigen risico € 75,-.

Zijn mijn spullen in de caravan ook te verzekeren?

Heeft u de spullen in uw caravan wel goed verzekerd? Dat kunt u doen met deze dekking. Hiermee verzekert u alle spullen die niet door de fabrikant zijn meegeleverd. Zoals uw  televisie of servies. Deze zijn dan verzekerd bij schade of diefstal. Bij iedere schade heeft u een eigen risico van € 75,-.

Is verhuur van mijn caravan toegestaan?

Uw (sta)caravan is uitsluitend verzekerd tijdens recreatieve verhuur aan particulieren. Dit is toegestaan voor maximaal 4 weken. De caravan mag niet op naam van een bedrijf staan.

Over Diks Verzekeringen

Diks Verzekeringen is in 1970 opgericht door Paul Diks. Met meer dan 50 jaar ervaring helpen wij u graag bij het vergelijken en afsluiten van verzekeringen. Of het nu gaat om een autoverzekering, woonverzekering of een zakelijke verzekering; op diks.nl vindt u een onafhankelijke vergelijking van de verschillende verzekeraars.

In 1990 zijn we begonnen met het aanbieden van de eerste oldtimerverzekeringen en in 1997 hebben we onze website www.diks.nl gelanceerd. Daarmee zijn we een van de eerste aanbieders van online verzekeringen. In 2018 is Diks verzekeringen onderdeel geworden van de Voogd & Voogd Groep.

Inmiddels werken er meer dan 50 mensen bij Diks. Ook werken bij Diks verzekeringen? Bekijk hier alle openstaande vacatures.

Hoe werken wij?

Er zijn heel veel aanbieders op de markt van financiële producten en diensten. Wij hebben een zorgvuldige selectie gemaakt met een aantal verzekeringsmaatschappijen waar we zaken mee doen. Deze selectie hebben wij gemaakt aan de hand van criteria zoals premie, maar ook kwaliteit van voorwaarden, ervaringen met de instelling en hoe een maatschappij zich opstelt wanneer er beroep wordt gedaan op een uitkering. Bij het vergelijken van verzekeringen bekijken wij uw persoonlijke situatie en specifieke wensen rondom dekking. Diks verzekeringen maakt verzekeren overzichtelijk en snel.

Toezicht

Diks Verzekeringen voldoet aan alle wettelijke bepalingen van de AFM. Zo beschikken wij over de benodigde vergunningen en diploma’s en zijn wij aangesloten bij het klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Over Diks Verzekeringen

Diks Verzekeringen is in 1970 opgericht door Paul Diks. Met meer dan 50 jaar ervaring helpen wij u graag bij het vergelijken en afsluiten van verzekeringen. Of het nu gaat om een autoverzekering, woonverzekering of een zakelijke verzekering; op diks.nl vindt u een onafhankelijke vergelijking van de verschillende verzekeraars.

In 1990 zijn we begonnen met het aanbieden van de eerste oldtimerverzekeringen en in 1997 hebben we onze website www.diks.nl gelanceerd. Daarmee zijn we een van de eerste aanbieders van online verzekeringen. In 2018 is Diks verzekeringen onderdeel geworden van de Voogd & Voogd Groep.

Inmiddels werken er meer dan 50 mensen bij Diks. Ook werken bij Diks verzekeringen? Bekijk hier alle openstaande vacatures.

Hoe werken wij?

Er zijn heel veel aanbieders op de markt van financiële producten en diensten. Wij hebben een zorgvuldige selectie gemaakt met een aantal verzekeringsmaatschappijen waar we zaken mee doen. Deze selectie hebben wij gemaakt aan de hand van criteria zoals premie, maar ook kwaliteit van voorwaarden, ervaringen met de instelling en hoe een maatschappij zich opstelt wanneer er beroep wordt gedaan op een uitkering. Bij het vergelijken van verzekeringen bekijken wij uw persoonlijke situatie en specifieke wensen rondom dekking. Diks verzekeringen maakt verzekeren overzichtelijk en snel.

Toezicht

Diks Verzekeringen voldoet aan alle wettelijke bepalingen van de AFM. Zo beschikken wij over de benodigde vergunningen en diploma’s en zijn wij aangesloten bij het klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Direct doen

Schade melden

Heeft u een schade? Dan kunt u deze online melden via onderstaand formulier. Heeft u met spoed een sleepdienst nodig? Op uw groene kaart vindt u het telefoonnummer van de hulpdienst waarbij uw verzekeringsmaatschappij is aangesloten.

Wanneer u dekking heeft voor ruitschade, dan kunt u een ruithersteller inschakelen die op uw groene kaart staat. In de meeste gevallen zal de ruithersteller de schade afwikkelen met uw verzekeringsmaatschappij.

Klik hier om een schade online te melden.

Wijziging doorgeven

Wilt u uw verzekering aanpassen of verandert er iets in uw persoonlijke situatie? U kunt verschillende soorten wijzigingen doorgeven.

 • Persoonlijke gegevens wijzigen
 • Adreswijziging doorgeven
 • Andere verzekering wijzigen
 • Verzekering opzeggen

Schade melden

Heeft u een schade? Dan kunt u deze online melden via onderstaand formulier. Heeft u met spoed een sleepdienst nodig? Op uw groene kaart vindt u het telefoonnummer van de hulpdienst waarbij uw verzekeringsmaatschappij is aangesloten.

Wanneer u dekking heeft voor ruitschade, dan kunt u een ruithersteller inschakelen die op uw groene kaart staat. In de meeste gevallen zal de ruithersteller de schade afwikkelen met uw verzekeringsmaatschappij.

Klik hier om een schade online te melden.

Wijziging doorgeven

Wilt u uw verzekering aanpassen of verandert er iets in uw persoonlijke situatie? U kunt verschillende soorten wijzigingen doorgeven.

 • Persoonlijke gegevens wijzigen
 • Adreswijziging doorgeven
 • Andere verzekering wijzigen
 • Verzekering opzeggen

Direct dekking mogelijk, 24/7

De verzekering is 24 uur per dag, 7 dagen per week te berekenen en af te sluiten. In de meeste gevallen krijgt u ook direct dekking waardoor u snel met uw caravan de weg op kunt.

Binnen 5 minuten afsluiten

Als u online een verzekering afsluit, wilt u direct dekking. Daarom ziet u bij ons direct waar u aan toe bent. U kunt uw caravan binnen 5 minuten verzekeren. U kiest zelf uw dekkingen en eigen risico, en betaalt dus nooit te veel. Uw aanvraag wordt direct beoordeeld en gaat in wanneer u wilt.

Niet goed, geld terug! 14 dagen bedenktijd

Wanneer u bij ons een verzekering afsluit, heeft u 14 dagen bedenktijd. Dit betekent dat u zonder opgaaf van reden de verzekering binnen 14 dagen kosteloos kunt annuleren. Klik hier voor de voorwaarden.

Direct dekking mogelijk, 24/7

De verzekering is 24 uur per dag, 7 dagen per week te berekenen en af te sluiten. In de meeste gevallen krijgt u ook direct dekking waardoor u snel met uw caravan de weg op kunt.

Binnen 5 minuten afsluiten

Als u online een verzekering afsluit, wilt u direct dekking. Daarom ziet u bij ons direct waar u aan toe bent. U kunt uw caravan binnen 5 minuten verzekeren. U kiest zelf uw dekkingen en eigen risico, en betaalt dus nooit te veel. Uw aanvraag wordt direct beoordeeld en gaat in wanneer u wilt.

Niet goed, geld terug! 14 dagen bedenktijd

Wanneer u bij ons een verzekering afsluit, heeft u 14 dagen bedenktijd. Dit betekent dat u zonder opgaaf van reden de verzekering binnen 14 dagen kosteloos kunt annuleren. Klik hier voor de voorwaarden.

Klanten over een caravanverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
7.8
Gemiddelde score
Gebaseerd op 12 reviews
Hans
Zie boven.
Aad
Bij andere aanbieders had ik problemen, vooral met mijn leeftijd. Bij Diks was dat geen enkel punt. Dus hartelijk dank!
Nabil
Snel geregeld

Weten welke caravan in Nederland het meest rondrijden?

Laatste nieuws omtrent caravans

caravan kopen marktplaats

6 Tips bij het kopen van een caravan via Marktplaats

Als u een caravan wilt kopen via Marktplaats moet u met een aantal zaken...

Lees meer
verzekerd tegen hagelbui

Een extreme hagelbui: bent u verzekerd?

Helaas komen extreme hagelbuien ook in Nederland voor. Omdat de schade vaak groot is,...

Lees meer
caravan-camper-winterklaar-maken

16 tips voor het winterklaar maken van uw caravan of camper

Nu de zomer zijn einde nadert en de herfst bij tijd en wijlen alweer...

Lees meer

Bereken de premie voor een caravanverzekering