Hoe achterhaal ik de oorspronkelijke cataloguswaarde van mijn camper?

Voor het bepalen van de premie voor een WA-casco dekking op een camperverzekering heeft de verzekeringsmaatschappij de oorspronkelijke cataloguswaarde nodig van de camper of indien u de aanschafwaarde op een originele aankoopnota van de KVK ingeschreven camper-, caravan- of autohandel heeft, dan kan deze waarde aangehouden worden.

Als u een fabriekscamper heeft kunt u de cataloguswaarde meestal achterhalen via de importeur of de dealer van de camper. Aan de hand van het merk, type en bouwjaar kan de importeur u in veel gevallen een redelijk nauwkeurige omschrijving geven van de oorspronkelijke cataloguswaarde c.q. nieuwprijs.

 

Veel gestelde vragen over campers

Ben ik verplicht om gordels te hebben in een camper?

Tijdens het rijden mogen alleen zitplaatsen worden gebruikt die daarvoor zijn bedoeld.

Hoeveel zitplaatsen zijn er in een camper?

Op het kentekenbewijs van een nieuwere camper staat hoeveel zitplaatsen hij heeft. Deze plaatsen zijn voorzien van gordels. In dat geval is de regel: zitplaatsen met gordels mogen gebruikt worden tijdens het rijden, andere plaatsen niet.

In oudere campers staat het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs. Daar mogen tijdens het rijden alle zitplaatsen worden gebruikt die gordels hebben. Oudere campers kunnen zitplaatsen hebben waarop geen gordels zitten, maar die wel bedoeld zijn voor gebruik tijdens het rijden. Dat was destijds niet verplicht.

Gordelplicht bij een camper

Of en waar gordels aanwezig moeten zijn, hangt af van de leeftijd van een camper, en bij een camper ook nog van de vraag of hij is gebaseerd op een personenauto of op een bedrijfsauto. Op de site van de Rijksoverheid kunt u een schema bekijken of u een zitplaats mag gebruiken tijdens het rijden.

Buitenland

In het buitenland kunnen de regels afwijken van die in Nederland. Uitgangspunt: waar in een auto een gordel moet zitten, gelden de Nederlandse eisen. Voor het gebruik van de gordels gelden dan de buitenlandse voorschriften.

Benieuwd naar de premie? Klik hier voor een premieberekening voor de camperverzekering.

Is er dekking wanneer ik overnacht op een camperplaats?

De dekking van de camperverzekering geldt ook als u met uw camper verblijft op een camperplaats, een camperplek, Stellplatz, Wohnmobilstellplätze, Gereguleerde Overnachtingsplaats (GOP), camperparks, Aree di Sosta, Aires de stationnement of in de vrije natuur.

Kan ik mijn camperverzekering schorsen?

Schorsen / tijdelijk stopzetten van de camperverzekering van een object kan bij:

-verkoop
-totaal verlies.

De polis kan maximaal drie jaar geschorst zijn. Na deze periode wordt de polis automatisch beëindigd. De royementsdatum is dan gelijk aan de schorsingsdatum. Het openstaande saldo wordt niet gerestitueerd.

Er zijn echter ook maatschappijen waarbij het niet mogelijk is op een camperverzekering te schorsen.

Kan ik voor een camper een WA verzekering afsluiten als ik geen dagwaarde weet?

Voor het afsluiten van een WA dekking bij een camperverzekering is dagwaarde maar ook nieuwwaarde of aanschafwaarde niet van belang. Een WA dekking keert alleen schade aan derde uit en geen schade aan eigen voertuig.

Bekijk alle veelgestelde vragen