Hoe achterhaal ik de oorspronkelijke cataloguswaarde van mijn camper?

Voor het bepalen van de premie voor een WA casco dekking op een camperverzekering, heeft de verzekeringsmaatschappij de oorspronkelijke cataloguswaarde van de camper nodig. Als u de aanschafwaarde op een originele aankoopnota van een bij de KVK ingeschreven camper-, caravan- of autohandel heeft staan, dan kan deze waarde aangehouden worden.

Als u een fabriekscamper heeft, kunt u de cataloguswaarde meestal achterhalen via de importeur of de dealer van de camper. Aan de hand van het merk, type en bouwjaar kan de importeur u in veel gevallen een redelijk nauwkeurige omschrijving geven van de oorspronkelijke cataloguswaarde of nieuwprijs.

Veel gestelde vragen over campers

Ben ik verplicht om gordels te hebben in een camper?

Tijdens het rijden mogen alleen zitplaatsen worden gebruikt die daarvoor zijn bedoeld.

Hoeveel zitplaatsen zijn er in een camper?

Op het kentekenbewijs van een nieuwere camper staat hoeveel zitplaatsen deze heeft. Deze plaatsen zijn voorzien van gordels. In dat geval is de regel: zitplaatsen met gordels mogen gebruikt worden tijdens het rijden, andere plaatsen niet.

In oudere campers staat het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs. Daar mogen tijdens het rijden alle zitplaatsen worden gebruikt die gordels hebben. Oudere campers kunnen zitplaatsen hebben waarop geen gordels zitten, maar die wel bedoeld zijn voor gebruik tijdens het rijden. Dat was destijds niet verplicht.

Gordelplicht bij een camper

Of en waar gordels aanwezig moeten zijn, hangt af van de leeftijd van een camper. Daarnaast maakt het uit of de camper gebaseerd is op een personenauto of op een bedrijfsauto. Op de site van de Rijksoverheid kunt u door middel van een schema bekijken of u een zitplaats mag gebruiken tijdens het rijden.

Buitenland

In het buitenland kunnen de regels afwijken van die in Nederland. Uitgangspunt: Nederlandse eisen bepalen waar in een auto een gordel moet zitten. Voor het gebruik van de gordels gelden de buitenlandse voorschriften.

Benieuwd naar de premie? Klik hier voor een premieberekening voor de camperverzekering.

Is er dekking wanneer ik overnacht op een camperplaats?

De dekking van de camperverzekering geldt ook als u met uw camper verblijft op een camperplaats, een camperplek, Stellplatz, Wohnmobilstellplätze, Gereguleerde Overnachtingsplaats (GOP), camperparks, Aree di Sosta, Aires de stationnement of in de vrije natuur.

Kan ik mijn camperverzekering schorsen?

Schorsen/tijdelijk stopzetten van de camperverzekering kan bij:

  • Verkoop
  • Totaal verlies

De polis kan maximaal drie jaar geschorst zijn. Na deze periode wordt de polis automatisch beëindigd. De royementsdatum is dan gelijk aan de schorsingsdatum. Het openstaande saldo wordt niet gerestitueerd.

Er zijn ook maatschappijen waarbij het niet mogelijk is om een camperverzekering te schorsen.

Kan ik voor een camper een WA verzekering afsluiten als ik geen dagwaarde weet?

Voor het afsluiten van een WA dekking bij een camperverzekering is de dagwaarde, maar ook de nieuwwaarde of aanschafwaarde niet van belang. Een WA dekking keert alleen schade aan derden uit en geen schade aan het eigen voertuig.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

6

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 7 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 85.7% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 6 voor een camperverzekering.

Rating

Bereken direct de premie van uw camperverzekering!