Wat zijn de kosten van een camper?

Met een camper ervaar je ultieme gevoel van vrijheid. Gaan en staan waar je maar wilt! Overweegt u een camper te kopen? Dan wilt u natuurlijk eerst weten wat een camper kost. Niet alleen de aanschafprijs van een camper speelt een rol. De onderhoudskosten en de kosten voor het bezit en gebruik van uw camper zijn ook factoren die meespelen in de totale kosten van een camper. Vergeet daarbij ook niet de kosten van de camperverzekering. In dit artikel gaan we dieper in op wat de kosten zijn van een camper. 

Wat kost een camper per jaar?

Ten eerste heeft u natuurlijk de kosten van de aanschaf van de camper. De gemiddelde prijs van een nieuwe camper ligt tussen de € 40.000 – € 80.000. Tweedehands kan natuurlijk ook. De prijs van tweedehands campers is afhankelijk van het merk en het type. Daarbij komen nog de kosten voor het rijbewijs. Om met een grotere camper te mogen rijden is een apart rijbewijs nodig, een rijbewijs C1. De totale kosten ( inclusief lessen en aanvragen rijbewijs) zijn ongeveer € 1300.

Camperverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Jaarlijkse kosten van een camper

Maar dan bent u er nog niet. Naast deze eenmalige kosten zijn er ook nog jaarlijkse kosten van uw camper. Wij zetten de jaarlijkse kosten van een camper even op een rijtje:

  • Motorrijtuigenbelasting € 850
  • Camperverzekering € 700 – € 2.500
  • Onderhoudskosten € 300
  • Stalling € 350
  • Afschrijving camper per jaar € 2.500 – € 4.000

Gemiddelde kosten camperverzekering

Net als bij een autoverzekering, is de hoogte van een camperverzekering afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard speelt hier mee welke dekking u kiest. Zo kunt u bij een camperverzekering kiezen uit een WA-dekking, WA + beperkt casco en een Allrisk dekking. Voor alleen een WA-verzekering bent u al snel € 700 per jaar kwijt en voor WA+ en allrisk resp. € 1.400 en € 2.400. Daarbij is het natuurlijk afhankelijk van welke eventuele aanvullende dekkingen u nog kiest.  Hoe meer risico’s u verzekerd, hoe hoger de premie zal zijn.